3.6.1 Post 73 Andre ODA-godkjente OSSE-land

Sammendrag

OECDs utviklingskomité vedtok i desember 2005 at bistand til Ukraina og Hviterussland kan rapporteres som offisiell utviklingshjelp. I tillegg til Moldova, Kaukasus og Sentralasia, foreslår Regjeringen at det innenfor gjeldende bevilgning i 2006 kan vurderes å anvende om lag 7 mill. kroner til tiltak i Ukraina og Hviterussland.

Tiltak rettet inn mot å bidra til å støtte opp om ukrainske myndigheters bestrebelser for politiske og økonomiske reformer etter Oransjerevolusjonen vil bli prioritert. Det vil bli lagt vekt på norsk kompetanseoverføring innenfor ulike sektorer der det er naturlig. I Hviterussland vil tiltak for demokratisering gjennom blant annet å styrke sivilt samfunn og menneskerettigheter, samt fremme av ytringsfrihet og fri presse bli prioritert.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre ønsker å øke bevilgningen med ytterligere 5 mill. kroner, som skal øremerkes tiltak i Hviterussland knyttet til demokratisering gjennom blant annet å styrke sivilt samfunn, menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

164

Fred, forsoning og demokrati

73

Andre ODA-godkjente OSSE-land, kan overføres, forhøyes med

5 000 000

fra kr 271 250 000 til kr 276 250 000"