3.8.1 Post 70 Ymse tilskudd, kan overføres

Sammendrag

Bevilgningen under posten foreslås redusert med 0,86 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser til forslag fra Trine Skei Grande og Anne Margrethe Larsen (Dokument nr. 8:36 (2005-2006) om et utvekslings- og samarbeidsprogram mellom muslimske land og Norge.

Disse medlemmer mener at en av de viktigste internasjonale utfordringer er de utilstrekkelige kontaktene mellom den vestlige verden og muslimske land. Et økende konfliktnivå er en fare for fred og frihet, noe saken vedrørende karikaturtegninger tidligere i år viste. I en atmosfære av mistillit og harme vil ytterliggående krefter - også terrorister - få økt grobunn. Fred baseres på tillit og respekt og må i første rekke bygges gjennom mellommenneskelig samkvem og forståelse. Det er et problem at slikt samkvem i for liten grad eksisterer mellom de vestlige land og mange av de muslimske landene.

Disse medlemmer er opptatt av å styrke slikt samarbeid - mellom enkeltmennesker, frivillige organisasjoner, politiske partier, næringsliv mv. På den måten kan konflikter dempes og gjensidig forståelse og respekt utvikles, til erstatning for fordommer og generell skjerping av motsetninger og konfliktnivå. Utdanning er viktig i dette samarbeidet, det samme gjelder og elev-, student- og forskerutveksling. Dessuten bør norske partier få søsterpartier i denne delen av verden. Mange av de internasjonale partiorganisasjonene har søsterpartier i mange land, men få eller ingen fra den muslimske verden. Frie organisasjoner (NGO-er) og partier som ønsker å bygge slike relasjoner, bør få ressurser til det. Det er også viktig at barne- og ungdomsorganisasjoner får bygge slike relasjoner med søsterorganisasjoner i muslimske land.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til Stortingets behandling av Dokument nr. 8:36 (2005-2006), og forutsetter at Regjeringen i statsbudsjettet for 2007 sørger for inndekning av økt nettverksbygging og samkvem med muslimske land i samsvar med nærmere fastsatte retningslinjer.

Komiteens medlem fra Venstre forslår derfor en bevilgning på kr 2 000 000 i forhold til Regjeringens forslag slik at en slik nettverksbygging og samkvem i forhold til den muslimske verden kan starte opp i 2. halvår av 2006.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

166

Tilskudd til ymse tiltak

70

Ymse tilskudd, kan over­føres, forhøyes med

1 140 000

fra kr 5 842 000 til kr 6 982 000"