4.11.1 Post 70 Tilskudd til studieforbund

Sammendrag

I Budsjett-innst. S. nr. 12 (2005-2006) hadde kirke-, utdannings- og forskningskomiteen følgende merknad:

"Flertallet ber departementet følge utviklingen når det gjelder tilbud av kurs og egenandeler på kurs i regi av studieforbundene. Videre ber flertallet departementet i Revidert nasjonalbudsjett for 2006 gi en vurdering av eventuelle konsekvenser og foreslå tiltak som kan motvirke en eventuell uønsket utvikling."

Det vises til proposisjonen for nærmere redegjørelse for saken.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen på posten med 27 mill. kroner for å dempe uheldige virkninger av reduksjonen i statstilskuddet og for å gi studieforbundene og medlemsorganisasjonene tid til omstilling. Kunnskapsdepartementet vil videre vurdere mulighetene for å foreta endringer i ordningen som kan forenkle rapporteringen og redusere de administrative utgiftene for mottakerne, eventuelt kombinert med en målretting av tilskuddet mot bestemte grupper. I samarbeid med SSB og Vox vil departementet også videreutvikle statistikkverktøyet for å bedre grunnlaget for å vurdere resultatene av tilskuddsordningen.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil minne om Budsjett-innst. S. nr. 12 (2005-2006), der komiteens medlemmer fra Fremskrittpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ba departementet foreta en helhetlig gjennomgang av lov- og regelverket for voksenopplæring. Gjennomgangen bør ha det formål at studieforbundenes rolle i utdanningen defineres, og at forventningen til studieforbund klargjøres sammen med arbeidsoppgaver og hvordan dette arbeidet skal foregå.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at det i flere år har vært diskusjoner rundt nivået på statsstøtten til studieforbundene. Studieforbundene er svært ulike, og ivaretar forskjellige oppgaver. Reduserte bevilgninger fører til lavere aktivitetsnivå for alle typer studieforbund, uavhengig av hvilke formål forbundene har.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet har merket seg at det er en reduksjon i kurstilbud over tid, og i tillegg vil disse medlemmer prioritere kompetansegivende utdanningstilbud.

Disse medlemmergår imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre mener at det er spesielt viktig at de studieforbundene som driver utdannings- og opplæringsvirkesomhet sikres fortsatt statlig støtte.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av statsstøtten til studieforbundene, med tanke på å sikre fortsatt støtte til de studieforbundene som driver utdannings- og opplæringsvirksomhet."

4.11.2 Post 71 Tilskudd til fjernundervisning

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at fjernundervisningsinstitusjonene tilbyr viktige undervisningstilbud innenfor grunnutdanning, etter- og videreutdanning. Dette er tilbud som er tilrettelagt slik at mennesker kan ta utdanning ved siden av jobb. Disse medlemmer anser det for å være et gode at elevene ved disse institusjonene kan jobbe og bidra til samfunnets beste, samtidig som de øker sin kompetanse gjennom fjernundervisingen. Disse medlemmer mener det er hensiktsmessig å stimulere til at flere benytter seg av dette tilbudet innenfor spesielt etter- og videreutdanning. På denne bakgrunn foreslår disse medlemmer å øke bevilgningen tilskudd til fjernundervisning med kr 2 000 000.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med kr 2 000 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 2 000 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

254

Tilskudd til voksenopplæring

71

Tilskudd til fjernundervisning, forhøyes med

2 000 000

fra kr 11 063 000 til kr 13 063 000"