4.13 Kap. 257 Program for basiskompetanse i arbeidslivet

4.13.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til at regjeringen Stoltenberg II har videreført arbeidet som regjeringen Bondevik II startet med å sikre voksne grunnleggende ferdigheter og basiskompetanse som er nødvendig for å mestre krav og omstillingsprosesser i samfunns- og arbeidslivet. Disse medlemmer mener det er behov for en ytterligere styrking av feltet, og foreslår å bevilge 10 mill. kroner til formålet.

Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:10 (2005-2006) fra Høyre om å innføre en ordning med spesifiserte rettigheter til grunnopplæring for voksne. Stortinget ba da Regjeringen komme tilbake med en egen sak om hvordan man kan sikre voksnes rett til grunnopplæring. Disse medlemmer ber om at Regjeringen prioriterer dette arbeidet høyt.

Disse medlemmer vil peke på at OECD våren 2005 la frem resultatene fra den omfattende undersøkelsen "Adult Literacy and Lifeskill Survey" (ALL). Undersøkelsen viser at over 400 000 personer av den voksne befolkning (i gruppen 16-65 år) i Norge er så dårlig i lesing av tekst og forståelse av tall, at de scorer under det nivået som internasjonale leseforskere ser som nødvendig for å kunne fungere godt i et moderne arbeidsliv. Gruppen lesesvake er overrepresentert blant arbeidsledige og støttemottagere, og gruppen er spesielt sårbar for omstillinger i arbeidslivet. Undersøkelsene viser også at enkelte minoritetsgrupper har langt større andel voksne med svake ferdigheter enn flertallet av befolkningen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

257

Program for basiskompetanse i arbeidslivet

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres, forhøyes med

10 000 000

fra kr 24 490 000 til kr 34 490 000"