4.16.1 Post 50 Basisfinansiering statlige ­universiteter

Sammendrag

Det er i dag fem regionale komiteer for medisinsk forskningsetikk (REK). Komiteene skal gi en etisk vurdering av samtlige biomedisinske forskningsprosjekter som involverer mennesker. De skal også vurdere opprettelse av forskningsbiobanker i henhold til biobankloven.

Antallet prosjekter som skal underlegges etisk vurdering har økt sterkt de senere årene. Økningen har vært særlig stor i Oslo-området. Tross økte bevilgninger i 2006, er systemet overbelastet. For å sikre forsvarlig behandling av sakene er det behov for å opprette en ekstra komité i helseregion Sør, samt å styrke sekretariatet. Den nye komiteen skal være virksom fra sommeren 2006. Universitetet i Oslo har ansvar for REK Sør-Norge. På bakgrunn av dette foreslår Kunnskapsdepartementet å øke bevilgningen på posten med 1,4 mill. kroner mot en tilsvarende reduksjon under kap. 287 post 21 i 2006. Midlene kommer i tillegg til det Universitetet i Oslo benytter i dag.

Kunnskapsdepartementet utreder mer permanente styrkingstiltak, herunder hvordan komitésystemet kan organisere arbeidet bedre. Departementet vil komme tilbake til saken i St.prp. nr. 1 (2006-2007).

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning, og slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet slutter seg til forslaget om å opprette en egen ekstra komité for medisinsk forskningsetikk i helseregion Sør, og ser frem til Regjeringens forslag om hvordan komitésystemet kan organisere arbeidet bedre.