4.29.1 Skoleskipet Gann

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til maritim sektors behov for rekruttering til relevant videregående opplæring. Skoleskipet Gann har med sin videregående sjøaspirantskole drevet maritim utdanning for ungdom siden 1949 og har i dag et tilbud innen mekaniske fag, sjøfartsfag og skipsteknisk drift.

Disse medlemmer er kjent med at skolen i forbindelse med nye krav fra Sjøfartsdirektoratet nå planlegger bygging av et nytt skoleskip bl.a. basert på flerbruk med Kystverket, Forsvaret og næringen selv. Siktemålet er at det nye utdanningsskipet bygges av næringen med en statlig medvirkning, bl.a. basert på at skipet ved siden av driften som videregående sjøaspirantskole også skal dekke opplæringsbehov i de ulike etater, og for at berørte departementer utreder hvordan en slikt samarbeid kan realiseres slik at dette viktige opplæringstilbudet for maritim sektor kan sikre for fremtiden, og kommer tilbake til Stortinget med dette i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.

4.29.2 Studenter fra Hviterussland

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til den vanskelige situasjonen i Hviterussland etter presidentvalget i mars. Disse medlemmer er svært bekymret over situasjonen. Både medier og organisasjoner som OSSE, Amnesty International og Helsingforskomiteen har rapportert om forfølgelsen av opposisjonelle både før, under og etter valget. Forfølgelsen har rammet mange studenter, og mange av disse har blitt fratatt eller truet med å bli fratatt studieplassene sine. Disse medlemmer har merket seg at andre land, for eksempel Polen, har åpnet for studenter, og at det også har vært positive signaler om dette fra rektorer ved norske universiteter. Disse medlemmer mener at Norge bør være med på å ta ansvaret for at studentene som er rammet må få muligheten til å fullføre sine studier.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest mulig legge til rette for at hviterussiske studenter, som på grunn av politisk aktivitet har mistet studieplassen sin eller muligheten for å avlegge eksamen i sitt hjemland, får fortsette studiene sine i Norge uten ekstra kostnader."

4.29.3 Inntektsgrenser i studiefinansieringen

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Venstre viser til inntektsgrensene for det studenter kan tjene ved siden av lånekassefinansiering av studiene. Disse medlemmer mener at dette er en anakronisme som ikke er tilpasset den moderne student/studium. I dag arbeider svært mange i større eller mindre grad ved siden av studiene, og både norsk næringsliv og offentlig sektor er avhengig av den arbeidskraftsreserven som studentene utgjør. Dette medlem mener derfor at inntektsgrensene for det studenter kan tjene ved siden av lånekassefinansieringen snarest må oppheves da det ikke lenger finnes noen gode argumenter for å opprettholde disse.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest og senest i statsbudsjettet for 2007 oppheve inntektsgrensen for det studenter kan tjene ved siden av lånekassefinansiering av studiene."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig å opprettholde en god studiefinansieringsordning som gir lik rett til utdanning uavhengig av økonomisk eller sosial bakgrunn. Samtidig er det viktig å sikre fleksibilitet for studentene, slik at de som ønsker det har anledning til å arbeide ved siden av studiene. Grensene for hva man kan tjene og hvor stor nettoformue man kan ha før stipend gjøres om til lån, bør derfor justeres opp fra dagens satser.

4.29.4 Sammenslåing av Norges Veterinær­høgskole og UMB

Komiteens medlem fra Venstre viser til vedtak i styret i Universitet i Oslo om at UiO ikke ønsker å innlemme Norges Veterinærhøyskole (NVH) i universitet. Dette medlem mener at det er av avgjørende betydning at NVH får modernisert sine lokaler i form av nye bygg så raskt som mulig. Dette medlem mener videre at det er viktig at NVH blir en del av et universitet og at en sammenslåing mellom NVH og UMB som også inkluderer Veterinærinstituttet slik at det faglige veterinærmiljøet samles, er den eneste logiske løsningen. Dette medlem ber Regjeringen sørge for at en slik prosess skjer raskest mulig og at en slik sammenslåing baseres på likeverdighet mellom partene.