5.6.1 Post 71 Produksjonstilskudd

Komiteens medlem fra Venstre støtter ordningen med produksjonstilskudd til aviser. Det er viktig for å opprettholde et mangfold i presse-Norge. Dette medlem mener imidlertid at enkelt-aviser får en uforholdsmessig stor andel av produksjonsstøtten, og foreslår derfor en omlegging av pressestøtten slik at ingen enkeltavis kan motta mer enn 25 mill. kroner årlig i produksjonsstøtte. Dette frigjør om lag 30 mill. kroner på halvårsbasis til omfordeling til fordel for de mindre avisene.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen endre forskriften for produksjonstilskudd for aviser slik at det blir satt et maksimaltak på kr 25 000 000 for hvor mye en enkeltavis kan motta i tilskudd. En forutsetning for forslaget er at samlet bevilgning til produksjonstilskudd opprettholdes, men fordeles mer rettferdig."

5.6.2 Post 72 (Ny) Kompensasjon for porto­utgifter

Sammendrag

Posten Norge er gjennom sin konsesjon pålagt å tilby distribusjon av aviser og blader til kostnadsbaserte priser. Tidligere ble disse tjenestene priset etter redaksjonelt innhold. Posten Norge ble i 2003 pålagt av Samferdselsdepartementet å legge om fra innholdsbasert til kostnadsbasert prising, med en overgangsordning fram til 2006. Omleggingen er nå gjennomført og har gitt en gjennomsnittlig portoøkning på 9,5 prosent.

Regjeringen foreslår at det etableres en ny tilskuddsordning innenfor pressestøtteordningene som skal kompensere for deler av portoøkningen. Ordningen skal rettes mot aviser som allerede mottar pressestøtte, og som er hardest rammet av prisomleggingen. Ordningen vil bli basert på søknad og dokumenterte kostnader. Det legges opp til å gi kompensasjon for portoøkning utover den gjennomsnittlige portoøkningen på 9,5 prosent. Det vil bli utarbeidet egen forskrift for ordningen.

Det foreslås bevilget 14,3 mill. kroner i 2006 under kap. 335 ny post 72 Kompensasjon for portoutgifter. Av dette beløpet dekkes 9,1 mill. kroner ved overføring fra Samferdselsdepartementets budsjett.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til omtalen av kompensasjon for portoutgifter for aviser og stiller spørsmål om Regjeringen bare vil kompensere for utgifter for distribusjon gjennom Posten Norge og ikke for utgifter knyttet til distribusjonsutgifter fra andre selskaper. Disse medlemmer ber om at Regjeringen redegjør for sitt syn på hvorvidt både en slik eventuell forskjellsbehandling og en generell portostøtteordning er i tråd med EØS-avtalen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker i utgangspunktet at aviser skal være selvfinansierende. Derfor bør det verken gis produksjonsstøtte eller portostøtte. Slik støtte kan være konkurransevridende mellom ulike aviser og mellom aviser og andre medier. I tillegg er det mulig at portostøtte vil rammes av EØS-regler, siden slik støtte gir konkurransefordel til postdistribusjon over annen distribusjon.

Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

5.6.3 Post 75 Tilskudd til samiske aviser

Komiteens medlem fra Venstre viser til at et stort flertall i Stortinget - alle unntatt Fremskrittspartiet - uttrykte at de i forbindelse med behandling av Innst. S. nr. 92 (2005-2006) har fått med seg at Sametinget viser til at den økonomiske situasjonen for samiske publikasjoner er utilfredsstillende og at det er behov for å styrke utgivelsen av disse slik at de kan utgis regelmessig med ønsket kvalitet og med økt antall utgivelser pr. år. De samiske publikasjonene er sentrale for informasjonsformidling, identitetsutvikling og demokratiet i det samiske samfunnet. Stortingets flertall uttrykte videre vilje til å satse på utviklingen av landsdekkende samiske dagsaviser på samisk og norsk. Regjeringen har imidlertid ikke fulgt opp satsingen på samiske dagsaviser på norsk. For de fleste voksne samer er samisk et muntlig språk, mens norsk er lese- og skriftspråket. Mange samer er dessuten bosatt utenfor Finnmark og samiskspråklige kommuner, med de konsekvenser det har for lese- og skriveopplæring på samisk.

Dette medlem foreslår derfor en tilleggsbevilgning på 1 mill. kroner for å styrke landsdekkende samiske aviser på norsk.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

335

Pressestøtte

75

Tilskudd til samiske aviser, forhøyes med

1 000 000

fra kr 13 369 000 til kr 14 369 000"

5.6.4 Filmparken AS/Norsk filmstudio AS

Sammendrag

I St.prp. nr. 7 (2005-2006) om endringer i bevilgninger under Kultur- og kirkedepartementets budsjett for 2005 ble det foreslått å stanse salgsprosessen knyttet til Norsk filmstudio AS. Det ble forutsatt at departementet ville komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett med en vurdering av den videre driften av Filmparken AS/Norsk filmstudio AS. Kultur- og kirkedepartementet vil legge dette fram for Stortinget som egen sak.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at salget av Filmparken/Norsk filmstudio har vært under forberedelse i flere år, og at Stortinget har vært informert gjennom hele prosessen. Norsk filmstudio er de eneste filmstudioene i Norge som kan sammenlignes med det som finnes i våre naboland. Det er viktig for norsk filmproduksjon at Norge fortsatt har et profesjonelt studio, og at studiobygningene under Norsk filmstudio opprettholdes som studio. Tilbudet innebærer også Norges eneste miksekino, som benyttes av samtlige produksjoner som gjøres i Norge. Norsk filmstudio er et kraftsentrum i norsk filmmiljø, og et viktig samlingspunkt i norsk filmbransje. I tillegg forvalter Norsk filmstudio en viktig kulturarv gjennom filmkatalogen og et betydelig kostymelager. Disse medlemmer mener at disse oppgavene bør videreføres i fremtiden, og at et salg bør ivareta behovene til norsk filmmiljø slik at man ikke mister viktig infrastruktur.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjennomføre salget av Filmparken AS/Norsk filmstudio AS."