7.7 Kap. 587 Statens bygningstekniske etat (jf. kap. 3587)

7.7.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

En effektiv byggesaksbehandling kan gi store samfunnsmessige gevinster. Et verktøy for å støtte opp under dette er elektronisk byggesaksbehandling og systemet Byggsøk. Statens bygningstekniske etat (BE) er ansvarlig for drift og videreutvikling av ByggSøk. Det er i dag stor etterspørsel etter systemet fra brukerne og kommunene, og kommunenes erfaringer med elektroniske søknader er svært gode. I dag er det i underkant av 40 kommuner som benytter ByggSøk.

Det er store utfordringer som må følges opp i 2006 og 2007. Bl.a. er Byggsøk inne i en viktig investerings- og implementeringsfase, og den raske utviklingen av teknologi gir særlige utfordringer for implementering av ByggSøk. Særlig viktig i 2006 er det å følge opp at flere kommuner skal benytte systemet, og å følge opp behovet for økt brukerstøtte, opplæring og teknologiske tilpasninger.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen på kap. 587 post 1 Driftsutgifter økes med 4,5 mill. kroner fra 36,9 mill. kroner til 41,4 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til felles merknad med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2005-2006), der det advares mot at et for ensidig fokus på Byggsøk kan resultere i at saksbehandlingen i den enkelte kommune blir den virkelige proppen i systemet. På denne bakgrunn finner disse medlemmer det riktig å be om et større fokus på lokal saksbehandling og de ulikheter som her eksisterer. Disse medlemmer er videre opptatt av selvkost-prinsippet for gebyrer, slik at man unngår at dette blir en form for skjult beskatning som spesielt rammer unge mennesker i etableringsfasen.