8.26 Andre tekstforslag og merknader fremsatt under komiteens behandling

8.26.1 Merkostnader i forbindelse med familiegjenforening

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Regjeringen tar opp problemstillingen knyttet til 182 personer som urettmessig fikk opphold i Norge høsten 2005, stikk i strid med gjeldende retningslinjer. Til tross for at mange av disse personene ikke er i stand til å forsørge seg selv, hadde det allerede i mars 2006 blitt innvilget 67 familiegjenforeninger til denne gruppen. Samfunnet og enkeltkommuner har blitt påført store merkostnader, og dette gjør at det dessverre er et behov for ekstrabevilgninger. Disse medlemmer mener at Arbeids- og inkluderingsdepartementet allerede i revidert budsjett burde ha tallfestet disse kostnadene.

8.26.2 Økte sosialhjelpssatser

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at økonomisk sosialhjelp ytes for å kunne hjelpe folk i en vanskelig livssituasjon hvor evnen til å klare sine økonomiske forpliktelser ikke er til stede. Sosialhjelpsmottakere har derfor heller ikke økonomisk evne til å legge til side penger som de kan nyte godt av til sommerferien eller til jul. For at også denne gruppen mennesker, i en vanskelig livssituasjon, skal kunne ha en noe romsligere økonomi til sommer og jul, fremmer disse medlemmer forslag om at det vurderes økte sosialhjelpssatser i måneden juni og desember fra 2007.

Disse medlemmer viser til Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 20 (1999-2000) hvor det ble vedtatt å avvikle overgangsordningen med å yte fastlåste lave pensjoner for fartstid før 1. januar 1967. Ordningen gjelder i det vesentlige alderspensjonister etter fylte 67 år, alderspensjon til den som har uførepensjon mv. fra folketrygden/avtalefestet pensjon og enkepensjoner (§ 5 nr. 1 bokstav b og § 7 første ledd).

Disse medlemmer mener at endringene har fått en utilsiktet virkning som har gjort at en rekke sjøfolk har mistet opptjente rettigheter.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med nødvendige lovendringer, slik at sjøfolkene får beholde retten til pensjon som er opptjent før 1967."

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak i statsbudsjettet for 2007, hvor det vurderes økte sosialhjelpssatser i månedene juli og desember."

"Stortinget ber Regjeringen foreta en gjenomgang av alle de norske velferdsordningene som arbeidstakere og deres familiemedlemmer/pårørende fra EØS-land er, eller kan bli omfattet av, som en konsekvens av arbeid/opphold i Norge i kortere eller lengre perioder."