8.9 Kap. 640 Arbeidstilsynet (jf. kap. 3640)

8.9.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Arbeidstilsynet skal ha en aktiv rolle i arbeidet med å bekjempe sosial dumping som følge av økt arbeidsinnvandring til Norge. Erfaringene fra tilsynet med at utenlandske arbeidstakere faktisk får de lønns- og arbeidsvilkår de har krav på, viser at tilsynsetatene har behov for bedre virkemidler i tilsynsarbeidet. Regjeringen vil i juni 2006 fremme en odelstingsproposisjon med forslag om at Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal få adgang til å gi pålegg, bruke tvangsmulkt og foreta stansing av virksomheter ifm. tilsyn etter allmenngjøringsloven og utlendingsloven.

Innen Arbeidstilsynets ansvarsområde er det fattet allmenngjøringsvedtak i bygg- og anleggsbransjen i noen store regioner, herunder Oslofjorden. I tillegg har Arbeidstilsynet tilsynsansvar etter utlendingsloven og arbeidsmiljøloven overfor svært mange virksomheter i hele landet.

Innføring av nye sanksjonsmuligheter vil medføre et økt ressursbehov ved at tilsynsetatene vil måtte gå grundigere inn i hver enkelt sak før det kan besluttes å bruke pålegg, tvangsmulkt og eventuelt stansing overfor virksomheter. Arbeidstilsynet vil på den bakgrunn ha behov for å styrke sitt tilsyn med flere inspektørårsverk samt øke etatens juridiske bemanning og kompetanse.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen økes med 3 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.