9.11.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Sammendrag

Oppfølging av det strategiske arbeidet på kreftområdet

Sosial- og helsedirektoratet har ansvar for at det etableres fora og prosesser som skal sikre samordning og helhetlig oppfølging av det strategiske arbeidet på kreftområdet i perioden 2006-2009. Bevilgningen foreslås økt med 0,7 mill. kroner for å dekke utgifter til en ny stilling som skal ha et koordineringsansvar for "Nasjonal strategi for kreftområdet 2006-2009".

Vedlikehold av helseradionettet

Helseradionettet er et lukket analogt radionett som brukes av helsepersonell i prehospital tjeneste. Det knytter sammen helsepersonell i vaktberedskap i kommunene, legevaktsentralene, ambulansepersonell, AMK-sentraler og akuttmottak på sykehus. Inntil nytt digitalt nødnett er på plass, må Helseradionettet fungere tilfredsstillende som medisinsk nødmeldetjeneste.

Sosial- og helsedirektoratet forvalter helseradionettet på vegne av departementet og deler ansvaret for drift og vedlikehold av helseradionettet med de regionale helseforetakene. I forbindelse med oppgradering av nettet i 2003 oppsto problemer som reduserte helseradionettets driftssikkerhet, og det har derfor vært nødvendig å inngå avtaler med Telenor Networks om teknologiske løsninger for å ivareta nødvendig driftssikkerhet i nettet. Det foreslås å bevilge 2,8 mill. kroner til dette.

Som følge av antatt mindreforbruk innenfor andre prosjekter, foreslås posten redusert med 0,7 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 2,8 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

9.11.2 Post 70 Tilskudd

Sammendrag

Radiografutdanningen, Høgskolen på Gjøvik

Radiografutdanningen i Gjøvik ble etablert som et midlertidig studietilbud til og med vårsemesteret 2006 finansiert gjennom Nasjonal kreftplan. Kunnskapsdepartementet har, på bakgrunn av Stortingets budsjettbehandling, etablert dette studiet som et ordinært høgskolestudie finansiert over Kunnskapsdepartementets budsjett fra høsten 2006.

Dette gir en innsparing på 1,4 mill. kroner som foreslås benyttet til gjennomføring av "Nasjonal strategi for kreftområdet 2006-2009", hvorav 0,7 mill. kroner omfordeles til post 21 og 0,7 mill. kroner nyttes til gjennomføring av nasjonal strategi for kreftområdet jf. omtale nedenfor.

Gjennomføring av Nasjonal strategi for kreftområdet 2006-2009

Det vises til omtale under post 21 der det foreslås bevilget 0,7 mill. kroner til opprettelse av en ny stilling som skal ha et koordinerende ansvar for nasjonal strategi for kreftområdet.

Videre foreslås det bevilget 0,7 mill. kroner til et forberedende arbeid for evaluering av mammografiprogrammet. Evalueringen skal administreres av Norges forskningsråd. Gjennom mammografiprogrammet får alle kvinner mellom 50 og 69 år tilbud om undersøkelse hvert annet år. Formålet er å påvise brystkreft på et tidlig stadium slik at effektiv behandling kan iverksettes og dødeligheten reduseres. En evaluering er også viktig ved en eventuell utvidelse av tilbudet til andre aldersgrupper.

Samlet foreslås bevilgningen redusert med 0,7 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er viktig å styrke kapasiteten vedrørende fødetilbudet i Oslo. Disse medlemmer ber Regjeringen sørge for å finne løsninger på den akutte situasjonen som sikrer tilstrekkelig tilbud til fødende, herunder eventuelle avtaler med private tilbydere.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til prosjektet "Jordmorriket", som to jordmødre har tatt initiativ til. De planlegger å etablere en fødestue i Oslo i lokalene ved Kvinneklinikken på det gamle Rikshospitalet. De vil, sammen med flere jordmødre, gi et helhetlig tilbud til gravide gjennom oppfølging under svangerskapet, fødselshjelp, og oppfølging i barseltiden. Dette tiltaket er i tråd med Stortingets innstilling ved behandlingen av St.meld. nr. 43 (1999-2000), Innst. S. nr. 300 (2000-2001) om Akuttmedisinske tjenester, der det heter at det skal være et differensiert fødetilbud i hele landet, også i de store byene. Prosjektet har fått bred faglig støtte, blant annet fra Nasjonalt råd for fødselsomsorg og Den Norske Jordmorforening. I Stortingets spørretime 1. mars 2006 uttalte helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad at initiativet er svært interessant, og bør oppmuntres, noe disse medlemmer slutter seg til. Disse medlemmer påpeker videre at det er stor mangel på fødeplasser i hovedstadsområdet, hvilket blant annet fører til at 2 000 gravide som ønsker fødeplass ved Ullevål sykehus avvises hvert år, hvorav bortimot 700 mens de er i fødsel. Etableringen av "Jordmorriket" vil sikre bedre kapasitet i fødselsomsorgen i hovedstadsområdet, i tillegg til at gravide vil få en større frihet til å velge mellom ulike tilbud. Videre vil gravide få tilbud om en kontinuerlig oppfølging gjennom svangerskap og fødsel. Prosjektet vil også, slik disse medlemmer ser det, representere en unik mulighet for forskning og uvikling av fagfeltet. Disse medlemmer er kjent med at det er dialog mellom de private aktørene og Helse Øst, samt Helse Sør og Rikshospitalet om et videre samarbeid. På bakgrunn av dette foreslår disse medlemmer at det bevilges 1 mill. kroner i prosjektstøtte til etablering av "Jordmorriket."

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

728

Forsøk og utvikling mv.

70

Tilskudd, forhøyes med

300 000

fra kr 19 900 000 til kr 20 200 000"