Vedlegg 4: Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 4. mai 2006

Støtte til oppstart av dørfabrikk i Årdal

Jeg viser til deres brev av 2. mai om å støtte oppstart av en dørfabrikk i Årdal. Jeg kan bekrefte at vedlegg l til styrenotatet fra Innovasjon Norge av 1. februar 2006 er brevet fra Innovasjon Norge til Dooria AS av 19. desember 2006.

Komiteen ber departementet vurdere samme fremgangsmåte for oversendelse av taushetsbelagt informasjon i denne saken som i saken om SND Invest AS. Jeg vil gjøre oppmerksom på at disse saken er ulike da Nærings- og handelsdepartementet var part i salget av SND Invest AS og selv sto for saksbehandlingen. I dette tilfellet er det Innovasjon Norge som har stått for saksbehandlingen, og det er Innovasjon Norge og Dooria som er parter i saken.

Innovasjon Norge er et selvstendig rettssubjekt, etablert ved egen lov. Virksomheten er unntatt fra forvaltningsloven, men er i henhold til lov om Innovasjon Norge pålagt taushetsplikt om søkeres forretningsmessige og personlige forhold. Denne taushetsplikten er viktig for Innovasjon Norges mulighet til å kreve fortrolig informasjon fra låne- og tilskuddssøkere og derigjennom ha et så fullstendig faktagrunnlag som mulig for saksbehandlingen. Det dreier seg her om et viktig tillitsforhold mellom Innovasjon Norge og næringslivet.

Innovasjon Norges taushetsplikt gjelder ikke meddelelser fra Innovasjon Norge til fagdepartementet.

I og med at sakene er av noe ulik prinsipiell karakter, ønsker jeg, slik jeg også signaliserte i mitt brev til komiteen av 26. april, å avvente vurderingen til Lovavdelingen i Justisdepartementet før jeg eventuelt oversender også taushetsbelagte opplysninger. Det vil ta noe tid før en slik vurdering er klar.