Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, leiaren Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, frå Framstegspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, frå Høgre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, frå Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, frå Kristeleg Folkeparti, Hans Olav Syversen, frå Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og frå Venstre, Lars Sponheim, viser til at forslaget har vore oversendt til finansministeren for vurdering 21. september 2006. Finansministeren har i svar til komiteen 3. oktober 2006 gjort greie for sitt syn. Svaret følgjer som vedlegg til innstillinga.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at det etter skattelova § 6-42 kan bli gitt frådrag for tilskot til institutt som under medverknad av staten driv vitskapleg forsking eller yrkesopplæring. Finansdepartementet har lagt til grunn at for institusjonar som ikkje heilt eller delvis er statlege, blir det stilt krav om at staten må vere representert i styret for institusjonen. Fleirtalet konstaterer at Finansdepartementet følgjeleg ikkje står fritt til å endre praksis på dette området.

I dokumentet baserer forslagsstillarane seg på at akkreditering av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga) oppfyller det lovfesta kravet om statleg medverknad for utdanningsinstitusjonane. Fleirtalet vil i den samanhengen peike på at eit krav om akkreditering ikkje betyr at institusjonen blir driven med noka form for deltaking frå staten. Derfor meiner fleirtalet at akkreditering av NOKUT ikkje er eit tilstrekkeleg vilkår for å oppfylle kravet om statleg medverknad etter skattelova.

Fleirtalet viser elles til at finansministeren legg vekt på at ei avvikling av kravet om statleg medverknad kan skape administrative problem, og at konsekvensane av ei slik utviding av ordninga er vanskeleg å sjå rekkevidda av. Fleirtalet sluttar seg til denne vurderinga.

På dette grunnlag fremmar fleirtalet følgjande forslag:

"Dokument nr. 8:90 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Ine Marie Eriksen, Gunnar Gundersen og Jan Tore Sanner om skattemessig likebehandling ved opprettelse av gaveprofessorater ved universiteter og høyskoler - blir ikkje vedteke."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstremener at intensjonen om likebehandling mellom offentlige og private institusjoner i den nye universitets- og høyskoleloven er et viktig prinsipp. Disse medlemmer peker også på at godkjenning av institusjoner som universitet og høyskoler er tillagt NOKUT. Det er opprettet objektive kvalitetskrav til institusjonen gjennom de krav og den kontroll som NOKUT utøver. Den statlige styring og medvirkning skjer dermed først og fremst gjennom NOKUT.

Tolkningen om at statlig medvirkning betyr at staten må være representert i styret for institusjonen, mener disse medlemmer er en definisjon som burde ha falt bort med opprettelsen av NOKUT. Disse medlemmer ser det som et spørsmål om å ta NOKUT som et kvalitetssikringsorgan på alvor.

Det er et meget oversiktlig antall institusjoner dette spørsmålet er aktuelt for. Finansministerens påpeking av administrative problem og kontrollmessige problemstillinger som en grunn til ikke å likebehandle offentlige og private institusjoner, framstår for disse medlemmer som å lete etter en unnskyldning for å unngå likebehandling.

Disse medlemmer er mer opptatt av at Norge må heve sin forskningsbaserte næringsutvikling betydelig. Gaveprofessorat er et viktig virkemiddel for øke kontakten mellom næringsliv og forskning. Det vil sikre at deler av forskningsinnsatsen rettes inn på områder som defineres av næringslivet og involverer næringslivet sterkt. Det er derfor viktig at alle institusjoner med NOKUT-akkreditering får samme mulighet til å tiltrekke seg gaveprofessorat.

Disse medlemmer vil derfor opprettholde og fremme forslaget om skattemessig likebehandling ved opprettelse av gaveprofessorat ved alle NOKUT-akkrediterte institusjoner innen høyere utdanning.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for skattemessig likebehandling ved opprettelse av gaveprofessorater ved institusjoner innenfor høyere utdanning, under forutsetning av at vedkommende institusjon er akkreditert av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen)."