Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2006

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2005-2009 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Per-Kristian Foss (H), leder

Jorodd Asphjell (A)

Vidar Bjørnstad (A), nestleder

Karin S. Woldseth (FrP)

Øyvind Vaksdal (FrP)

Åse Gunhild Woie Duesund (KrF)

Bjørn Jacobsen (SV)

Lise Christoffersen (A)

Gunn Karin Gjul (A)

Eli Sollied Øveraas (Sp)

Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) har i dag 46 medlemsland. Europarådet har en sentral stilling hva gjelder arbeid for å fremme samarbeid, demokrati og menneskerettigheter. Organisasjonen spiller også en viktig rolle i forbindelse med valgobservasjoner og overvåker medlemskapsforpliktelsene til de nye medlemslandene.

Det er etablert ti faste komiteer: for politiske saker, for økonomiske saker og utvikling, for juridiske saker og menneskerettigheter, for sosial-, helse- og familiespørsmål, for migrasjon, flyktninger og befolkningsspørsmål, for kultur vitenskap og utdanning, for miljø, landbruk og lokal- og regionalspørsmål, for likestillingsspørsmål, for reglements- og immunitetsspørsmål og for overvåking av medlemslands forpliktelser.

Delegasjonen deltok på de fire delsesjonene i Strasbourg og delegasjonsmedlemmene deltok jevnlig på ulike komitémøter. Delegasjonsleder Per-Kristian Foss ble valgt til visepresident i forsamlingen og deltar i byråets møter.

Som vanlig ble en rekke dagsaktuelle tema drøftet under sesjonene. I 2006 sto debatten om ulovlig frihetsberøvelse og transittflygninger i Europarådets medlemsland sentralt. Rapporten til den sveitsiske parlamentariker Dick Marty om dette tema og forsamlingens drøftelser av spørsmålet fikk behørig mediedekning. Debatten kom opp etter oppslag i media om at enkelte europeiske flyplasser ble benyttet til transitt av fanger mistenkt for terrorhandlinger og at endog oppbevaring av fanger på hemmelige steder fant sted. Forsamlingen konkluderte med at slikt hadde forekommet og fordømte slik praksis som bl.a. er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Europarådets generalsekretær engasjerte seg også i dette spørsmålet og avkrevde regjeringene for svar i en egen prosess.

Forholdet mellom ytringsfrihet og religionsfrihet var et annet aktuelt tema som sto på dagsorden, ikke minst i lys av Mohammed-karikaturene og de reaksjoner publikasjonen av disse hadde forårsaket. Forsamlingen vedtok flere resolusjoner om disse tema og pekte særlig på den viktige rollen ytringsfriheten har i et demokratisk samfunn. Det er viktig at ytringsfriheten ikke begrenses ytterligere, sa forsamlingen i en debatt der Tyrkias statsminister deltok.

Av andre menneskerettighetsspørsmål som ble drøftet var forbudet mot dødsstraff. Forsamlingen vedtok en resolusjon med henstilling til Russland om å gjøre de nødvendige lovendringer for å avskaffe dødsstraff. Lignende henstilling gikk også til observatørlandene USA og Japan.

Luxemburgs statsminister, Jean-Claude Juncker, fremla en rapport om forholdet mellom Europarådet og EU. Denne fikk stor oppmerksomhet gjennom året og temaet sto sentralt under debatten i aprilsesjonen. Arbeidet i ministerkomiteen med å fremforhandle et MoU, Memorandum of Understanding, mellom EU og Europarådet ble behørig drøftet i forsamlingen som også uttalte seg kritisk til den planlagte opprettelsen av et nytt EU-organ for menneskerettigheter i Wien. Her fryktet forsamlingen overlapping med institusjonene i Stras­bourg og kanskje spesielt en svekkelse av domstolen.

I november lanserte Europarådet sin kampanje "Combating domestic violence against women" for å bekjempe vold i nære relasjoner. Den skal vare fra 2006 til 2008. Alle medlemsstatene i Europarådet er gjennom enstemmig vedtak i parlamentarikerforsamlingen oppfordret til å engasjere seg i kampanjen på høyeste politiske nivå. Delegasjonen engasjerte seg aktivt i sakens anledning og åpningen av kampanjen ble markert med en utstilling på Stortinget og en interpellasjon til justisministeren med påfølgende debatt. Stortingspresidenten holdt et innlegg som ble video­overført til den høytidelige åpningen av kampanjen i Madrid.

Andre viktige saker var utviklingen på Vest-Balkan, inkludert situasjonen i Kosovo. I debatten om Vest-Balkanvar europeisk integrasjon et viktig tema. Landene her blir ofte kritisert for at demokratisk utvikling går for sakte, men her må det internasjonale samfunn finne en måte å gi bedre fremtidsperspektiver og insentiver til landene i regionen på, mente forsamlingen. EU måtte også være tydeligere i forhold til sitt eget veikart for videre integrasjon.

Det ble også vedtatt en rekke resolusjoner bl.a. om menneskerettigheter og demokratiutvikling i ulike medlemsland. En debatt om situasjonen i Hviterussland etter presidentvalget fant sted og forsamlingen uttrykte dyp bekymring for utviklingen og over at valget ikke hadde vært fritt og rettferdig. For øvrig var det liten fremgang i arbeidsgruppen for Hviterussland.

Parlamentarikerforsamlingen var også opptatt av miljøspørsmål, og Russlands situasjon som energileverandør til Europa var et aktuelt tema. Man etterlyste her klare spilleregler og stabilitet. Fra delegasjonens side ble det holdt innlegg som bl.a. fokuserte på utviklingen i Nordområdene. Den faste komité vedtok en resolusjon om selfangst utarbeidet av en italiensk parlamentariker i miljøkomiteen. Delegasjonen bidro med sine syn i prosessen, sammen med bl.a. den kanadiske delegasjon, uten at disse ble tatt fullstendig til etterretning.

Europarådets tredje toppmøte fant sted i Warszawa 16.-17. mai 2005. Parlamentarikerforsamlingen deltok aktivt i forberedelsene til toppmøtet. Selv om det er regjeringenes ansvar å gjennomføre handlingsplanen fant det sted nær kontakt og dialog med forsamlingen om videre oppfølging gjennom hele 2006. Ikke minst var Joint Committee, der delegasjonslederne og regjeringenes representanter møtes under hver sesjon, et egnet velforum for denne dialogen.

Europarådets budsjett for 2007 ble behørig drøftet. Bakgrunnen var at budsjettforhandlingene i ministerkomiteen lenge var fastlåst. Forsamlingen fryktet et resultat som ville bety store problemer med å finansiere Europarådets prioriteringer slik det var fremlagt i generalsekretærens budsjett for 2007. Forsamlingen pekte på at særlig domstolen måtte styrkes, men at dette ikke kunne gå på bekostning av andre av Europarådets aktiviteter.

2006 viste igjen at PACE er et forum for debatt og konsensusbygging rundt kontroversielle tema. Stortingets delegasjon deltok aktivt i en lang rekke debatter bl.a. om ytringsfrihet, familiepolitikk, miljø, forholdet til Russland, menneskehandel, migrasjonsspørsmål og Vest-Balkan. Andre medlemmer av delegasjonen engasjerte seg særlig aktivt i forhold til utviklingen i Tsjetsjenia, og ett medlem deltok på et besøk dit mot slutten av året i regi av PACEs arbeidsgruppe.

Delegasjonen hadde en rekke møter med frivillige organisasjoner under sesjonen, og kurdiske spørsmål ble viet oppmerksomhet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, vil understreke betydningen av å delta i den parlamentariske forsamlingen i Europarådet (PACE) for å skape dialog og samarbeid i hele Europa og fremme grunnleggende verdier som menneskerettigheter, demokrati og rettsstatens prinsipper.

Komiteen viser til at PACE har en viktig rolle med å påse at menneskerettighetsforpliktelsene blir ivaretatt i medlemslandene og reagere om disse blir brutt. Komiteen vil i denne sammenheng peke på behovet for en styrking av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Komiteen legger vekt på at det sikres et godt samarbeid med andre europeiske organisasjoner, særlig EU og OSSE, for å hindre overlapping i arbeidsoppgaver og sikre en felles standard når det gjelder konvensjonsforpliktelser.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 13 (2006-2007) - årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2006 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 18. april 2007

Olav Akselsen

leder

Vidar Bjørnstad

ordfører