Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 142/2007 av 26. oktober 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 120 (2007-2008)
  • Kildedok: St.prp. nr. 29 (2007-2008)
  • Dato: 30.01.2008
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet ber i proposisjonen om Stortingets samtykke til å godkjenne EØS-komiteens vedtak om å innlemme i EØS-avtalen et europaparlaments- og rådsdirektiv (beslutning nr. 142/2007 av 26. oktober 2007 om direktiv 2005/36/EF). Direktivet gjelder godkjenning av yrkeskvalifikasjoner i EØS-avtalen og har sin bakgrunn i Lisboa-strategien som EU vedtok i år 2000. Kunnskapsdepartementet har anbefalt godkjenning.

Yrkeskvalifikasjonsdirektivet er ment å fornye og forenkle 15 tidligere direktiver. Tre av disse er generelle, de øvrige er sektordirektiver for yrkene sykepleier, tannlege, veterinær, jordmor, arkitekt, provisorfarmasøyt og lege. Det nye direktivet er først og fremst en forenkling av de eksisterende direktivene med noen endringer.

For yrkesgrupper som i dag omfattes av sektordirektivene, dvs. for de syv ovennevnte yrkene, vil godkjenningen være automatisk, basert på en samordning av utdanningskravene. For de øvrige regulerte yrkene bygger godkjenningen på prinsippene i de tre generelle direktivene, dvs. ut fra utdanning og/eller yrkeserfaring.

I Norge er det ca. 100 regulerte yrker som omfattes av direktivet, og det berører 11 departementer og 15 godkjenningsmyndigheter. Direktivet antas imidlertid å få begrensede økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige, herunder de enkelte godkjenningsmyndigheter/departement. De fleste av bestemmelsene er allerede i dag en del av EØS-avtalen vedlegg VII.

Det anføres i proposisjonen at et samtykke til EØS-komiteens beslutning i denne saken vil sikre norske borgere tilgang til det europeiske arbeidsmarkedet for regulerte yrker. Det kan bli enklere for en norsk statsborger å få vurdert sine yrkeskvalifikasjoner og bli godkjent for å praktisere et regulert yrke i en annen EØS-stat. Direktivet skal sikre at personer som har kvalifisert seg i én EØS-stat, ikke blir diskriminert når de søker adgang til et regulert yrke i en annen EØS-stat.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Anniken Huitfeldt, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og Johanne Skjølberg, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til proposisjonen og har ingen merknader.

Utkastet til denne innstillingen har, i tråd med vedtak 10. januar 2008 i Stortinget, vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen har ved brev 30. januar 2008 meddelt at komiteen ikke har merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 142/2007 av 26. oktober 2007 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 30. januar 2008

Ine Marie Eriksen Søreide

Johanne Skjølberg

leder

ordfører