2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Rolf Jarle Brøske og Torbjørn Hansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at formålet med det statlige eierskapet i Eksportfinans ASA er å sikre norske eksportbedrifter konkurransedyktig eksportfinansiering i forhold til utenlandske konkurrenter. Dette er særlig viktig for små og mellomstore bedrifter. Den statlige aksjeposten på 15 pst. bidrar til selskapets kredittverdighet i et internasjonalt marked. Den bidrar også til å opprettholde et viktig norsk kompetansemiljø.

Komiteen konstaterer at selskapets styre har bedt selskapets aksjonærer om adgang til å styrke aksjekapitalen med 1,2 mrd. kroner. Årsaken til at styret ønsker å utvide aksjekapitalen er urealiserte tap som følge av krisen i det amerikanske boliglånsmarkedet sommeren 2007, som forplantet seg videre til det internasjonale finansmarkedet.

Komiteen viser til at styret mener at selskapets underliggende drift synes god og at forretningsmulighetene er gode i tida framover. Eksportfinans hadde et årsresultat på 243 mill. kroner i 2006, og gjennomsnittlig resultat i perioden 2002 til 2006 var 210 mill. kroner.

Komiteen mener staten må sikre sine aksjeverdier i Eksportfinans og slutter seg til Regjeringens forslag om å delta i den foreslåtte aksjeemisjonen. Staten bør av hensyn til selskapets kredittverdighet og norske bedrifters muligheter på eksportmarkedet, opprettholde sin aksjeandel på 15 pst. Komiteen er også enig i at det kan være fornuftig å ta høyde for ytterligere kapitaltilførsel i løpet av 2008 innenfor en samlet ramme på 250 mill. kroner. Komiteen legger i den forbindelse vekt på at 83,65 pst. av aksjonærene pr. 14. januar 2008 har signert forhåndstilsagn om deltakelse i aksjeemisjonen.

Komiteen viser for øvrig til brev fra nærings- og handelsministeren til næringskomiteen, datert 20. februar 2008, med tilleggsopplysninger til St.prp. nr. 33 (2007-2008). Brevet er vedlagt innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at situasjonen i Eksportfinans, med et urealisert netto verditap på 786 mill. kroner ved utgangen av november 2007, illustrerer at det er en finansiell risiko ved selskapets forretningsmodell ved at en betydelig andel av kapitalen forvaltes på andre måter enn ved utlån til eksportnæringen eller kommunal sektor. Disse medlemmer legger til grunn at Regjeringen følger opp selskapet når det gjelder hvilken betydning disse erfaringene bør ha for forretningsvirksomheten fremover.