Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Alf E. Jakobsen, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Eirin Kristin Sund og Tom Rune Thorvaldsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Michael Momyr og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at dokumentet er oversendt finansminister Kristin Halvorsen til uttalelse. Hennes svarbrev av 10. april 2008 følger som vedlegg til denne innstillingen. Det vises videre til tidligere behandling av samme forslag i Innst. S. nr. 22 (2005–2006) og Innst. S. nr. 153 (2004–2005). Komiteen viser også til svarbrev av 10. mars 2005 fra daværende finansminister Per-Kristian Foss om et tilsvarende forslag.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at de fleste land har en ordning der varer som eksporteres ikke avgiftsbelegges. Flertallet understreker at en økning av grensen for tollfri import til 1 000 kroner, vil medføre at nordmenn kan kjøpe varer med en verdi på opptil denne grensen fra utlandet uten å betale avgifter – verken i Norge eller i kjøperlandet. Det betyr en vesentlig forverring av konkurransevilkårene for norske næringsdrivende som selger produkter i det aktuelle verdiområdet. Gitt lavere prisnivå i utlandet, kan dette dreie seg om en betydelig andel av norsk handelsnæring.

Flertallet har merket seg at Toll- og avgiftsdirektoratet har gjennomført pilotdrift på visse forenklinger i fortollingsprosedyrene for pakkeforsendelser. Disse skal gjøre det enklere for aktører som formidler forsendelser å fortolle store mengder av små pakker. Flertallet har også registrert at Toll- og avgiftsdirektoratet er i ferd med å utvikle en betalingsløsning for internettfortollingen som skal gjøre det lettere å få gjennomført en fortolling for privatpersoner. Man skal da kunne betale over nettet i løsningen. Dette inngår i Toll- og avgiftsdirektoratets generelle arbeid med forenklinger. Flertallet støtter dette arbeidet, og regner med at det vil resultere i enklere fortolling for privatpersoner og andre. Dette vil også gi grunnlag for lavere gebyrer fra Posten og andre befraktere.

På bakgrunn av hensynet til norske næringsdrivendes konkurransevilkår og det faktum at norske forbrukeres tilgang til å handle varer i utlandet over Internett stadig forenkles gjennom endringer i fortollingsprosessen, tilrår flertallet at forslaget ikke vedtas.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at forslaget om å heve grensen for økt tollfri import er fremmet tidligere. Disse medlemmer synes det er gode intensjoner i forslaget både med hensyn til forenkling og forbrukerinteresser. Det går frem av forslaget at maksimal beløpsgrense ikke har vært endret på over 30 år. Disse medlemmer mener derfor at en justering følger naturlig av utviklingen i verdien av varer og tjenester i samfunnet i perioden.

Disse medlemmer er opptatt av den uheldige konkurransevridning til fordel for utenlandske produkter som kan følge av en så vidt stor økning som ligger i forslaget. Disse medlemmer foretrekker en mer moderat økning i beløpsgrensen som vil forhindre større ulemper for norsk handelsnæring. En naturlig oppjustering vil kunne være til 400 kroner.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake i statsbudsjettet for 2009 med en oppjustert beløpsgrense for tollfri import på om lag 400 kroner."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at grensen for tollfri import ikke er blitt endret siden 1975 og at en endring fra 200 kroner til 1 000 kroner ikke utgjør mer enn prisstigningen i denne perioden. Disse medlemmer har også fått flere henvendelser som tyder på at eksporterte varer blir avgiftbelagt både i eksportlandet og i Norge. Dette medfører en konkurranseulempe for utenlandske aktører og medfører høyere priser for konsumentene. Disse medlemmer viser ellers til innholdet og argumentasjonen i forslaget og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen heve beløpsgrensen for tollfri import fra 200 kroner til 1 000 kroner med virkning fra og med 1. juli 2008, samt at beløpsgrensen jevnlig blir oppjustert i tråd med konsumprisindeksen."

Disse medlemmer vil subsidiært støtte forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre om at Regjeringen kommer tilbake i statsbudsjettet for 2009 med en oppjustert beløpsgrense for tollfri import på om lag 400 kroner.