Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Harald Valved om standard for diabetesteam i sykehus

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke faggrupper tverrfaglige diabetesteam i helseforetakene skal bestå av.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke arbeidsoppgaver og plikter de tverrfaglige diabetesteamene i helseforetakene skal ha.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen basere konkretiseringen på Nasjonalt diabetesforums nasjonale standarder for diabetesteam i sykehus.

  • 4. Stortinget ber om at det opprettes tverrfaglige diabetesteam med ambulerende funksjon fra sykehus og ut i kommunene."

Forslagsstillerne framholder at diabetes er en livstruende kronisk sykdom som medfører store belastninger for den enkelte, for familien og for samfunnet. Det antas at minst 250 000 personer har diabetes i Norge i dag, og antallet er økende. Det påpekes at årlig koster diabetes samfunnet 10 mrd. kroner, hvorav 70 prosent brukes til å behandle senkomplikasjoner. Det redegjøres i dokumentet nærmere for disse.

Det uttales at studier viser at Norge ikke når behandlingsmålene for diabetesbehandling, og det vises til at Helse Nord har gjennomført en undersøkelse som avdekket store organisatoriske og ressursmessige svakheter i diabetestilbudet i regionen. De færreste sykehusene hadde diabetesteam, og svært mange hadde store mangler i diabetesspesifikt fagpersonell. Det påpekes at organisering av diabetesbehandlingen i tverrfaglige diabetesteam og fotteam har vist seg å være hensiktsmessig, og at erfaringer fra St. Olavs Hospital i Trondheim viser at antallet fotamputasjoner kan reduseres med det halve ved å opprette fotteam.

Omtale av diabetesteam i Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006–2010 og oppdragsdokumentene for 2008 refereres.

Det vises til at det per i dag ikke er noen nasjonal standard for bemanning av diabetesteam, men at Nasjonalt Diabetesforum har utarbeidet et forslag til arbeidsoppgaver, plikter og sammensetning av diabetesteam ved helseforetak. Hovedpunkter i dette forslaget refereres.

Forslagsstillerne ønsker å konkretisere hvilke faggrupper diabetesteam skal bestå av, og hvilke oppgaver de skal ha. Forslagsstillerne ønsker at konkretiseringen skal baseres på Nasjonalt Diabetesforums nasjonale standard for diabetesteam i sykehus.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Per Egil Evensen, Jan-Henrik Fredriksen og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, deler forslagsstillernes gode intensjoner om å få til en standard for diabetesteam. Komiteen viser til at oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene definerer blant annet at det etableres tverrfaglige diabetesteam ved alle foretak. Undersøkelser gjort av Helsedirektoratet og Helse Nord viser at ikke alle helseforetak har velfungerende diabetesteam eller stillinger til teamene. Komiteen registrerer at Norges Diabetesforbund er opptatt av at oppdragsdokumentet må konkretiseres, og at teamene defineres.

Komiteen mener det er viktig å satse på tverrfaglig forebyggende behandling og at det kan ha samfunnsøkonomiske svært positive effekter at mye mer av satsingen kommer på det forebyggende området.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre finner det imidlertid problematisk om politikere skal detaljstyre det som bør være en fagmedisinsk vurdering. Fagmedisinske vurderinger bør ligge til grunn for standarder som settes i norsk helsevesen.

Komiteen forutsetter at de fagmedisinske miljøene og Helsedirektoratet har merket seg de gode resultatene fra blant annet Sykehuset Innlandet og lærer av dette.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, foreslår at representantforslaget vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at forslagsstillerne i denne saken vektlegger nettopp de faglige uttalelsene som taler for en konkretisering av diabetesteam som er basert på Nasjonal Diabetesforums nasjonale standard for diabetesteam i sykehus, og som vil sikre et likeverdig tilbud til pasientene på en langt bedre måte enn i dag.

Disse medlemmer er kjent med at diabetes er en komplisert sykdom, og at behandlingen krever høy kompetanse innen mange fagområder hos behandlerne. Disse medlemmer mener derfor at diabetesteam er et utmerket virkemiddel for å sikre at de ulike sidene av behandlingen blir ivaretatt.

Disse medlemmer viser til at opprettelsen av tverrfaglige kvalifiserte diabetesteam ikke følges opp av helseforetakene, og kjenner også til at det kuttes i eksisterende team stikk i strid med oppdragsdokumentet. Disse medlemmer registrerer at sykehusene er hardt presset økonomisk, og at dette får konsekvenser for tilbudet til kronikergrupper som personer med diabetes. Velfungerende diabetesteam ved alle foretak vil, slik disse medlemmer ser det, sørge for helhetlig og likeverdig behandling, sømløse behandlingskjeder og ressursbesparelser ved forebygging av komplikasjoner.

Den medikamentelle diabetesbehandling har etter hvert blitt komplisert, og det er mye teknisk utstyr å forholde seg til i behandlingen. Disse medlemmer vil understreke betydningen av at teamene skal ha oppgaver både innenfor behandling og kompetanseheving, og ser det som viktig med likeverdige tilbud til pasientene i hele landet. Slik er det ikke i dag.

En av målsettingene i diabetesplanen er å avdekke de mange uoppdagede som lever med ubehandlet diabetes, og disse medlemmer vil også fremheve betydningen av å kunne gi disse pasientene god veiledning, oppfølging og behandling for sin sykdom, slik at de kan ivareta sin diabetesregulering på beste måte og forhindre utvikling av senkomplikasjoner. Disse medlemmer viser til studier som entydig viser at dette vil gi gode resultater og både være samfunnsøkomisk lønnsomt over tid og forhindre alvorlige senkomplikasjoner hos pasientene.

En nasjonal standard som konkretiserer diabetesteamets sammensetning og oppgaver, vil styrke tilbudet til denne utsatte pasientgruppen, og disse medlemmer viser også til at forslaget har bred støtte blant alle som har kommet med høringsuttalelse. Disse medlemmer mener at det haster med å bygge opp en kvalitetsmessig god diabetesomsorg, og at dette ikke vil skje uten klare retningslinjer for hva som kreves av bemanning og tverrfaglig kompetanse ved diabetesteamene, og hvilke oppgaver de har ansvaret for.

Disse medlemmer er kjent med at dagens takster er slik at sykehuset taper på å ha et godt tilbud til diabetespasientene, og disse medlemmer ber derfor om at det utarbeides riktige takster for veiledning, behandling og ambulant virksomhet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke faggrupper tverrfaglige diabetesteam i helseforetakene skal bestå av."

"Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke arbeidsoppgaver og plikter de tverrfaglige diabetesteamene i helseforetakene skal ha."

"Stortinget ber Regjeringen basere konkretiseringen av sammensetningen og oppgavene til de tverrfaglige diabetsteamene i helseforetakene på Nasjonalt Diabetesforums nasjonale standarder for diabetesteam i sykehus."

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes tverrfaglige diabetesteam med ambulerende funksjon fra sykehus og ut i kommunene."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke faggrupper tverrfaglige diabetesteam i helseforetakene skal bestå av.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen definere og konkretisere hvilke arbeidsoppgaver og plikter de tverrfaglige diabetesteamene i helseforetakene skal ha.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen basere konkretiseringen av sammensetningen og oppgavene til de tverrfaglige diabetsteamene i helseforetakene på Nasjonalt Diabetesforums nasjonale standarder for diabetesteam i sykehus.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes tverrfaglige diabetesteam med ambulerende funksjon fra sykehus og ut i kommunene.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre.

Komiteen viser til representantforslaget og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:71 (2007– 2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Vigdis Giltun, Jan-Henrik Fredriksen og Harald Valved om standard for diabetesteam i sykehus – vedlegges protokollen.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 29. mai 2008

Harald T. Nesvik

Gunvald Ludvigsen

leder

ordfører