Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 11. april 2008

Dokument nr. 8:70 (2007-2008) – forslag til omlegging av videogramavgiften

Jeg viser til brev av 31. mars 2008 der familie- og kulturkomiteen ber om departementets vurdering av Dokument nr. 8:70 (200-2007) om å "redusere avgiften på video/dvd og å sikre mulighet for norske nettbaserte distributører av film". I dokumentet fremmer stortingsrepresentantene Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth følgende forslag:

  • i. Stortinget ber Regjeringen legge til grunn for arbeidet med statsbudsjettet for 2009 at avgiften på video/dvd til Norsk kino- og filmfond (NKFF) tas bort.

  • ii. Stortinget ber Regjeringen legge fram sak om en helhetlig politikk for å sikre norske nettbaserte distributører av film like vilkår som utenlandske konkurrenter – herunder å skrinlegge forslaget om avgift per nedlasteteksemplar.

Jeg minner om at Stortinget nylig drøftet videogramavgiften i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 22 (2006-2007) Veiviseren – for det norske filmløftet. Meldingen ble behandlet i Stortinget 12. juni 2007. I meldingen foreslo departementet at en del av avgiftsmidlene skal brukes til å sikre digitaliseringen av norske kinoer og slo fast at det er behov for en tilpasning av avgiftsreglene til elektronisk omsetning av videogram. En samlet komité, inkludert Fremskrittspartiet, uttalte i Innst. S. nr. 277 (2006-2007) at:

"Digitalisering av norske kinoer vil være en svært viktig oppgave i årene som kommer, og komiteen er tilfreds med at filmmeldingen tar til orde for at dette skal skje gjennom bruk av midlene fra avgiften til Norsk kino- og filmfond. Det har vært stor økning i inntektene til fondet, og komiteen merker seg at departementet vil gå inn i dialog med FILM&KINO etter at digitaliseringen er gjennomført for å vurdere om deler av fondet kan brukes til andre formål innen filmfeltet."

Selv om meldingen ikke tok uttrykkelig opp spørsmålet om avgiften bør avvikles, tolker jeg sitatet over slik at Stortinget mener avgiften er berettiget og bør opprettholdes.

Jeg kan på denne bakgrunn ikke se at det er behov for å legge disse spørsmålene fram for Stortinget på nytt etter så kort tid.