Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 28. august 2008

Svar på Representantforslag nr 8:132 (2007-2008) - forslag om å be Regjeringen utrede et nasjonalt marked for grønne sertifikater

Jeg viser til brev av 13. juni 2008 fra Stortingets energi- og miljøkomité om representantforslag 8:132 (2007-2008) fra representantene Elisabeth Aspaker, Elisabeth Røbekk Nørve, Øyvind Halleraker og Ivar Kristiansen om å be Regjeringen utrede et nasjonalt marked for grønne sertifikater som en overgangsordning.

I klimaforliket hadde vi en bred enighet mellom regjeringspartiene og øvrige partier på Stortinget, utenom Fremskrittspartiet, om å gjenoppta drøftingene med Sverige for å utvikle et felles marked for grønne sertifikater. Det ble lagt opp til at regjeringen skulle komme tilbake til Stortinget med et forslag til omlegging av ordningen for fornybar elektrisitet dersom det ikke lykkes å komme frem til et resultat om grønne sertifikat innen 1. juli 2008. Vi har nå på plass en forståelse med Sverige om utvikling av et felles marked for elsertifikater. Jeg vil i den forbindelse vise til mitt brev til blant annet Høyres stortingsgruppe av 27. juni, hvor jeg orienterer om forståelsen.

Det framgår av klimaforliket at fram til grønt sertifikatmarked er på plass vil investeringsstøtten til fornybar kraft innenfor dagens notifiserte ordning styrkes gjennom å åpne for høyere støttenivå for å utløse nye prosjekter. Investeringsstøtten som forvaltes av Enova SF vil dermed fungere som overgangsordning.

På denne bakgrunn ser jeg ikke nå behov for å utrede et nasjonalt marked for grønne sertifikater.