Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Synnøve Brenden Klemetrud og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Knut Gjerde og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Magnhild Eia, og fra Venstre, Trine Skei Grande, konstaterer at færre barn enn forventet går i barnehage, og at veksten i antall plasser er lavere enn forventet. Komiteen tar til etterretning at Regjeringen på det grunnlag foreslår å redusere bevilgningen til utbygging og drift av nye barnehager i 2008.

Komiteen viser til at i statsbudsjettet for 2008 er det lagt til rette for etablering av 18 000 heltidsplasser som er antatt å gi plass til 14 500 flere barn i barnehage, jf. Innst. S. nr. 270 (2007–2008) og St.prp. nr. 59 (2007–2008). Komiteen har merket seg at rapportering fra kommunene viser at 255 100 barn går i barnehage pr. 20. september 2008. Ved årsskiftet er det forventet at om lag 260 000 barn vil ha plass i barnehage. Dette er en vekst på om lag 10 000 barn i forhold til tall pr. 15. desember 2007. Komiteen har videre merket seg at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en ny vurdering av anslag og bevilgningsbehov for utbygging av barnehageplasser i 2009 i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009. Komiteen imøteser dette.

Post 60 Driftstilskudd til barnehager

Komiteen har merket seg at Regjeringen foreslår å redusere bevilgningen til barnehageformål med 266 mill. kroner grunnet lavere utbyggingstakt enn forventet.

Post 61 Investeringstilskudd

Komiteen tar endringen til etterretning.

Post 65 Skjønnsmidler til barnehager

Komiteen merker seg at Regjeringen foreslår å redusere bevilgningen til skjønnsmidler med 115 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg at departementet mener det er et mindrebehov på posten på 115 mill. kroner, og at det skyldes mindre utbygging innenfor barnehagesektoren enn først beregnet og at departementet har reversert eller redusert enkelte trekk som ble gjort i skjønnsmidlene til kommunene. Disse medlemmer har merket seg at departementet har utført en stikkontroll i 60 norske kommuner og at denne kontrollen avdekket at 90 mill. kroner øremerket til drift av barnehager, er brukt til andre formål. Disse medlemmer mener det er spesielt viktig med øremerket tilskudd til de private barnehagene som sliter med mindre tilskudd enn kommunale barnehager. Disse medlemmer mener det er viktig at en i fremtiden sørger for at de midler som er øremerket barnehagedrift går til dette formål. Disse medlemmer går derfor imot å redusere kap. 231 post 65 med 115 mill. kroner og ber departementet finne en egnet måte å overføre disse midlene til barnehageformål slik det opprinnelig var intendert.