Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 3. februar 2009

Svar på representantforslag nr. 8:21 (2008-2009)

Jeg viser til oversendelse av 17.desember 2008. Der ber Energi- og miljøkomiteen om en utredning av representantforslag nr. 8:21 (2008-2009), forslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Tord Lien, Ingrid Skårmo, Ivar Kristiansen og Peter Skovholt Gitmark, om en petroleumsmelding.

Representantene fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme sak om en olje- og gassmelding, som omhandler Regjeringens videre planer for utbygging av våre olje- og gassressurser. Meldingen må også inneholde en tidsplan for når videre leteaktivitet skal gjennomføres."

Jeg arbeider for tiden med store og ressurskrevende oppgaver i departementet. Disse oppgavene er sentrale for å adressere de store utfordringene vi står overfor innen sektoren. For å få fram de aktuelle sakene til beslutning har jeg valgt å nedprioritere det å utarbeide en bred stortingsmelding.

Jeg arbeider med en rekke store olje-/gassaker. Jeg har nettopp gjennomført en tildeling av areal i modne områder (TFO 2008). En ny runde med tildelinger i modne områder (TFO 2009) er på trappene. Jeg vil før sommeren foreta en gjennomgang av TFO-ordningen. Jeg er i sluttfasen med 20. konsesjonsrunde. I den runden vil jeg tildele nytt areal i mindre utforskede områder på kontinentalsokkelen.

Regjeringen planlegger å fremlegge for Stortinget en helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet våren 2009. Formålet med forvaltningsplanen er å legge til rette for verdiskapning gjennom bærekraftig bruk av ressurser og goder i Norskehavet og samtidig opprettholde økosystemenes struktur, virkemåte og produktivitet. I utarbeidelsen av forvaltningsplanen er rammer for petroleumsvirksomhet og fornybar, offshore energiproduksjon i Norskehavet under vurdering.

Videre vil jeg forelegge Stortinget en proposisjon med justeringer i Petroleumsloven. De viktigste endringene er knyttet tii regelverket for CO2-prosjekter og knyttet til fjerning av innretninger.

Jeg arbeider også intensivt for å legge på plass myndighetsrelaterte forhold for en realisering av Skanled. Jeg vil blant annet sørge for en rask og effektiv myndighetsbehandling av en eventuell plan for anlegg og drift.

Jeg følger videre arbeidet med Goliatfeltet nøye, og vil sørge for en rask og effektiv myndighetsbehandling av en eventuell utbyggingssøknad fra selskapene.

Karbonhåndtering er et viktig satsingsområde for oss. Jeg har levert en proposisjon om testsenteret for karbonhåndtering på Mongstad, og har stort fokus også på å få etablert fullskala karbonhåndtering i Norge.

I tillegg arbeider jeg med store saker på andre deler av departementets ansvarsområder. Jeg har levert en betydelig styrking av Enova og dermed vår satsing på energieffektivisering og fornybar energi. Jeg arbeider med oppfølgingen av EUs klima- og energipakke.

Forutsigbarhet er viktig for en langsiktig næring som petroleumsvirksomheten. Jeg og regjeringen gir næringen dette gjennom de konkrete beslutningene vi tar på områdene omtalt over.