Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å:

  • 1. Fremme forslag om endringer av kommuneloven, med sikte på å styrke uavhengigheten til kommunale og fylkeskommunale kontrollutvalg.

  • 2. Fremme forslag til endringer av kommuneloven som gir et kvalifisert mindretall på 1/3 initiativrett i kommunale og fylkeskommunale kontrollutvalg.

  • 3. Legge til rette for en innstramming av den åpning dagens regelverk gir for avsettelse av kommunale og fylkeskommunale kontrollutvalg.

  • 4. Fremme de nødvendige forslag som sikrer at den konstellasjon i kommunestyre eller fylkesting som utgjør mindretall, har flertall i kontrollutvalget."

Forslagsstillerne viser til at gjennom årene har det vært mange eksempler på at kontrollutvalgenes uavhengighet har blitt utfordret, både gjennom krav om utskifting av medlemmer og gjennom marginalisering av utvalgenes egne initiativ. Den kommunale konsensuskulturen bidrar til at et aktivt kontrollutvalg lett oppfattes som et problem, og at medlemmene i kontrollutvalgene oppfattes av de øvrige folkevalgte som de politiske partienes forlengede arm. Det er en svekkelse av den demokratiske kontroll med forvaltningen dersom kontrollutvalgene bruker mer tid på å være populære hos ledende politikere eller rådmenn, enn å utføre de oppgaver som et reelt, uavhengig kontrollutvalg skal gjøre. Dette svekker muligheten til å iverksette gransking av forhold hvor den kommunale eller fylkeskommunale ledelsen er involvert.

Det er forslagsstillernes oppfatning at en gjennom å styrke kontrollutvalgenes uavhengighet og sørge for etablerte mindretallsrettigheter i utvalgenes arbeid, vil bidra til en bedre og mer effektiv kontroll og tilsyn med den kommunale og fylkeskommunale forvaltningen. Dette er viktig for å sikre oppslutning om og legitimitet til offentlige beslutninger og tjenester.