Sammendrag

Europarådet vedtok 16. mai 2005 en konvensjon om forebygging av terrorisme. Formålet med konvensjonen er å bedre statspartenes muligheter for å forhindre terrorisme og dens negative virkninger for menneskerettighetene, særlig retten til liv.

Arbeidet med konvensjonen ble påbegynt i 2004, og Norge var representert i arbeidsgruppen som fremforhandlet konvensjonen. Konvensjonen trådte i kraft 1. juni 2007. Norge undertegnet den 9. april 2008. Pr. 25. februar 2009 har 43 stater undertegnet konvensjonen, hvorav 17 også har ratifisert.

Fordi lovendringer har vært nødvendig for å kunne ratifisere konvensjonen, er Stortingets samtykke til ratifikasjonen nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

Bestemmelsene i konvensjonen kan deles inn i tre hovedkategorier – kriminalisering, utlevering og forebygging. Statene må kriminalisere offentlig oppfordring til terrorhandlinger, det å verve noen til å delta i eller på annen måte bidra til slike handlinger, og det å lære bort metoder eller teknikker som kan brukes til å begå slike handlinger. Konvensjonen inneholder videre bestemmelser om utlevering og gjensidig bistand i straffesaker, og om forebyggende tiltak mv.

Norsk rett er, etter departementets vurdering, i samsvar med konvensjonen.

Ratifikasjon av konvensjonen antas ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Norges fortsatte aktive deltakelse i den internasjonale kampen mot terrorisme er etter departementets mening svært viktig. Formålet med konvensjonen er å styrke dette samarbeidet, og det er viktig at Norge sammen med flest mulig andre stater slutter seg til konvensjonen.

Tidlige konvensjonsutkast ble kritisert for å gå for langt i å legge vekt på hensynet til kriminalitetsbekjempelse, uten å ta tilstrekkelig hensyn til menneskerettighetene. Den endelige konvensjonen er riktig balansert i så måte.

Regjeringen har satt i gang arbeidet med en handlingsplan for å forebygge voldelig ekstremisme. Formålet med planen er å sikre et mer helhetlig grunnlag for koordinering av samfunnets tiltak for å motvirke ekstremisme, samtidig som hensynet til demokrati, rettssikkerhet og et inkluderende samfunn ivaretas. Handlingsplanen skal bygge på tre sentrale prosesser: dialog med minoritetsmiljøene, kunnskapsheving og tverrdepartemental samordning. Handlingsplanen vil foreligge våren 2009.

Justisdepartementet tilrår at Europarådets konvensjon om forebygging av terrorisme ratifiseres. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.