Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne, Thore A. Nistad og Anders Anundsen om endring i ordningen for embetsdommeres lønnsfastsettelse

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide et forslag som endrer lønnsfastsettelsen for embetsdommere slik at den blir lik ordningen for dommere i Høyesterett."

Forslagsstillerne ønsker å endre lønnsfastsettelsen til dommerne i tingrett og lagmannsrett for å sikre domstolens uavhengige stilling i forhold til Regjeringen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite, Tom Strømstad Olsen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Bent Høie og Torbjørn Røe Isaksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Anna Ceselie Brustad Moe, og fra Venstre, Vera Lysklætt, viser til at dommerne får den årlige lønnen fastsatt av Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Premissene for departementets vurderinger for lønnsfastsettelsen er nedfelt i en protokoll inngått mellom departementet og hovedsammenslutningene gjeldende fra 1. oktober 1999.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at et grunnleggende prinsipp for den norske velferdsstaten er at det er partene i arbeidslivet som inngår avtale om lønn. Flertallet viser til at ingen av partene som inngikk protokollen i 1999 har bedt om nye forhandlinger for å endre protokollen. Flertallet ser ingen grunn til at en politisk skal overprøve et forhandlingssystem som er velfungerende og som partene er tilfreds med.

Flertallet kan på denne bakgrunn ikke bifalle representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil fremheve viktigheten av å opprettholde uavhengighet mellom den dømmende makt og den utøvende makt i staten. Denne uavhengigheten er et av de mest sentrale kjennetegn på en rettsstat og ingen i Norge vil være tjent med at dette prinsipp trekkes i tvil.

Disse medlemmer vil påpeke den oppfatning som har gjort seg gjeldende i enkelte kretser om at staten i påfallende mange saker får medhold i rettssystemet på bekostning av private borgere og selskaper. Videre vil disse medlemmer advare mot konsekvensene dersom en slik oppfatning på noen måte kan spores tilbake til at dommere er fornøyd med lønnsoppgjør forhandlet med staten. En slik tilstand vil redusere den nødvendige tillit domstolene trenger i samfunnet for å være det fremste tvisteløsningsorgan.

Dette er bakgrunnen for at disse medlemmer vil innlemme alle embetsdommere i den samme ordning som høyesterettsdommere får sin lønn beregnet ut fra. Disse medlemmer mener dette tiltaket er viktig for fortsatt å opprettholde uavhengigheten som skal kjennetegne dommerstanden.

Disse medlemmer støtter således følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide et forslag som endrer lønnsfastsettelsen for embetsdommere slik at den blir lik ordningen for dommere i Høyesterett."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide et forslag som endrer lønnsfastsettelsen for embetsdommere slik at den blir lik ordningen for dommere i Høyesterett.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:103 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne, Thore A. Nistad og Anders Anundsen om endring i ordningen for embetsdommeres lønnsfastsettelse – bifalles ikke.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 4. juni 2009

Tore Hagebakken

Rolf Reikvam

leder

ordfører