7. Konsultasjonsordningen

7.1 Sammendrag

Konsultasjonsordningen er Regjeringens hovedarena for formell dialog med kommunesektoren ved KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) om makroøkonomiske forhold og enkeltsaker knyttet til det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet. Andre saker med stor betydning for sektoren kan også tas opp. Arenaen legger til rette for en samordnet diskusjon med sektoren om utfordringer og virkemiddelbruk.

Hovedformålet med ordningen har vært å komme til enighet om hva som kan oppnås innenfor kommunesektorens inntektsrammer. Et annet mål for ordningen har vært å redusere bruken av sterke statlige styringsvirkemidler ved å etablere enighet om prioriteringer knyttet til kommunesektorens ressurser. Ordningen har bidratt til bedret kontakt mellom KS og staten, og en større grad av enighet om situasjonsbeskrivelsen for kommunesektoren.

Fylkeskommunene får fra 2010 flere ansvarsområder som følge av forvaltningsreformen. Det er på denne bakgrunn naturlig å vurdere behovet for eventuelle endringer i konsultasjonsordningen. Kommunal- og regionaldepartementet vil se nærmere på dette i samråd med aktuelle departement og KS. Konsultasjonsordningen skal fremdeles være hovedarenaen for formell dialog mellom regjeringen og kommunesektoren.

I kapittel 8 i proposisjonen gis en kort omtale av omfanget bilaterale avtaler mellom ett eller flere departementer og KS og status for involvering i kostnadsberegninger. I tillegg gis det korte oppsummeringer av rapporter fra Senter for økonomisk forskning (SØF) og Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) som gjennom ulike problemstillinger og teoretiske perspektiver har vurdert konsultasjonsordningen som virkemiddel i styringsdialogen mellom staten og kommunesektoren.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at Regjeringen legger opp til at konsultasjonsordningen fortsatt skal være hovedarenaen for formell dialog mellom regjeringen og kommunesektoren. Komiteen vil understreke at ordningen skal bidra til større grad av enighet om situasjonsbeskrivelsen i kommunesektoren.

Komiteen har merket seg at det er satt i gang utredninger som skal vurdere konsultasjonsordningen som virkemiddel i styringsdialogen mellom staten og kommunesektoren. Komiteen har særlig merket seg at det er vurdert hvorvidt den økte bruk av bilaterale avtaler mellom enkeltdepartement og KS kan svekke samordningsperspektivet som konsultasjonsordningen skal styrke.

Komiteen vil peke på det økende behovet for god samhandling mellom forvaltningsnivåene som er avdekket gjennom arbeidet med forvaltningsreformen, samhandlingsreformen og utformingen av ny klima- og miljøpolitikk.

Komiteen mener det er behov for en tett dialog med kommunesektoren i konsultasjonsordningen for å sikre effektiv styring, god ressursbruk og god samhandling.