10.26.1 Post 70 Grunnpensjon, overslagsløyving

Samandrag

Bevilgningen er på 40 701 mill. kroner. Økningen i antall mottakere ser ut til å bli noe høyere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Ved fastsettelsen av saldert budsjett var det forutsatt en økning i antall mottakere på 0,87 pst. Oppdaterte anslag viser at økningen kan bli 0,98 pst. Dette er hovedårsaken til at bevilgningen foreslås økt.

Bevilgningen foreslås økt med 99 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Trygdeoppgjøret for 2009 som kommer til behandling i Stortinget og det forslag, med tilslutning fra pensjonistenes organisasjoner, som er offentliggjort i pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet den 19. mai 2009 der grunnbeløpet, nok en gang, reguleres lavere enn forventet lønnsvekst eller i samfunnet. Forslaget er også lavere enn kravet fra pensjonistenes organisasjoner, slik det fremstilles i brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet den 18. mai 2009. Disse medlemmer vil understreke at dersom Stortinget vedtar forslaget fra Regjeringen, vil pensjonistenes kjøpekraft bli ytterligere redusert i forhold til lønnsmottakerne.

Disse medlemmer viser til den situasjonen som oppsto i Trygdeoppgjøret 2008 da alle landets tilleggspensjonister ble "snytt" for sin "lønns"-justering til fordel for minstepensjonistene. Det var helt nødvendig og på sin plass å styrke minstepensjonistenes økonomiske situasjon, og disse medlemmer har gjennom en lang rekke år, fremmet forslag om en større økning til landets minstepensjonister. Det er imidlertid helt uakseptabelt, etter disse medlemmers mening, at landets tilleggspensjonister skal betale for økte særtillegg til minstepensjonistene. Når grunnbeløpet igjen underreguleres rammes, særlig tilleggspensjonistene, ytterligere. Disse medlemmer mener derfor det vil være på sin plass å bidra til at gifte/samboende pensjonister, både tilleggspensjonister og minstepensjonister, får økt sin kjøpekraft gjennom å fjerne hele eller deler av avkortingen i grunnpensjonen. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en plan for Stortinget om en fjerning av avkortingen av gifte/samboende pensjonisters grunnpensjon i forbindelse med statsbudsjettet for 2010."

10.26.2 Post 71 Tilleggspensjon, overslagsløyving

Samandrag

Bevilgningen er på 63 354 mill. kroner. Økningen i antall mottakere ser ut til å bli noe høyere enn lagt til grunn i saldert budsjett. Ved fastsettelsen av saldert budsjett var det forutsatt en økning i antall mottakere på 1,43 pst. Oppdaterte anslag viser at økningen ser ut til å bli 1,58 pst. Dette er hovedårsaken til at bevilgningen foreslås økt.

Bevilgningen foreslås økt med 196 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.