11.12.1 Post 21 Forsøk og utvikling i primærhelsetenesta

Samandrag

Det er behov for oppgradering av Helsepersonellregisteret. Registerkapasitet og eldre teknologi gjør at registeret må over på ny teknisk plattform. Bevilgningen foreslås satt opp med 0,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

11.12.2 Post 61 Tilskot til turnustenesta

Samandrag

I 2009 vil færre leger gjøre turnustjeneste i kommunen enn tidligere antatt. Antall leger som trenger veiledning iht. EØS-direktiv 2005/36 varierer sterkt fra år til år, og blir også lavere i 2009 enn tidligere antatt. Bevilgningen foreslås satt ned med 6 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

11.12.3 Post 70 Andre tilskot

Samandrag

Personer med medisinsk utdanning fra land utenfor EØS som søker Statens autorisasjonskontor for helsepersonell om autorisasjon som lege i Norge, må i de aller fleste tilfeller gjennomføre en fagprøve ved Universitetet i Oslo for å teste om de har utdanning som anses jevngod med tilsvarende norsk eksamen. Dette er et krav for å få norsk autorisasjon som lege. Fagprøven er i 2008 utviklet til å teste både teoretiske og praktiske ferdigheter i form av en stasjonsprøvetesting, i motsetning til tidligere multiple choice-prøver. Grunnlaget for å vurdere autorisasjonssøknader er ved denne typen testing blitt betydelig bedre enn tidligere. Utvikling og gjennomføring av testene er mer kostnadskrevende enn de enkle prøveformene man har hatt tidligere. Videre vil utgifter til obligatoriske kurs i nasjonale fag ved høgskoler og universiteter bli høyere i 2009 da det er mange personer som venter på å få gjennomført slike kurs. Det stilles krav om nasjonale fag for fem helsepersonellgrupper som har sine utdanninger fra land utenfor EØS. Bevilgningen foreslås satt opp med 4,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.