11.10.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Ved behandling av statsbudsjettet for 2009 uttalte helse- og omsorgskomiteen, jf. Budsjett-innst. S. nr. 11 (2008–2009):

"Komiteen har merket seg at saksbehandlingstiden i NPE er lang som følge av stor pågang av saker, og at det er innført en køordning for behandling av sakene. For å forhindre at saksbehandlerne har for store porteføljer, tildeles sakene ikke saksbehandler før de tas ut av køen. Sivilombudsmannen har påpekt at dette er uheldig av hensyn til rettssikkerheten til dem som søker om erstatning. Komiteen vil be Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009 om å vurdere behovet for økte bevilgninger for å styrke kapasiteten ved NPE og dermed redusere saksbehandlingstiden for søknader om pasientskadeerstatning."

Som følge av stor pågang av saker har saksbehandlingstiden økt betydelig gjennom 2008. Denne forventes å øke ytterligere i 2009 dersom bevilgningen holdes uendret fra saldert budsjett 2009. Av hensyn til de forhold Sivilombudsmannen framhever, mener Regjeringen det er nødvendig å styrke saksbehandlingskapasiteten for søknader om erstatning ved Norsk pasientskadeerstatning. Regjeringen foreslår derfor å sette opp bevilgningen med 5,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

11.10.2 Post 71 Erstatningsutbetalingar fødestover

Samandrag

Posten omfatter erstatningsutbetalinger for skader forårsaket på fødestuer, som ikke er dekket gjennom pasientskadeloven. Det foreslås at posten i 2009 tilføres stikkordet "kan overføres", jf. forslag til romertallsvedtak.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.