12.6.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er i 2008 tildelt 16,3 mill. kroner i prosjektmidler tilknyttet prosjektene Barn av rusmisbrukere og psykisk syke og Styrket innsats mot fattigdom blant barn, unge og familier tilknyttet barnvernet. Midlene er bevilget over kap. 854 post 71.

Det foreslås at midlene som er knyttet til lønns- og driftsmidler samt tilskudd til kommunene, flyttes fra kap. 854 post 71 til kap. 854 post 21. Endringen medfører en riktigere budsjettering av midlene i henhold til bevilgningsreglementet, men innebærer ingen endring i bruken av midlene.

Det foreslås derfor at bevilgningen på kap. 854 post 21 økes med 16,3 mill. kroner mot en tilsvarende reduksjon av kap. 854 post 71.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Venstre, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at en dreining bort fra institusjon og over til fosterhjem forutsetter at tiltaksapparatet rundt fosterhjem familiehjem i langt større grad enn i dag må utvides og forsterkes. Disse medlemmer mener også at det må satses mer på ettervern for ungdom som har vært under barnevernets omsorg. Ungdom som går ut av barnevernet er i risiko for marginalisering på områder som utdanning, arbeid, bolig og inntekt. I tillegg er det risiko for rusmisbruk, kriminalitet og psykiske problemer. Disse medlemmer mener på denne bakgrunn at det må satses mer på ettervernet. Disse medlemmer mener at den beste måten å sikre at ungdommer får en tilstrekkelig oppfølging etter 18 år er å lovfeste en slik rett til ettervern fram til fylte 23 år.

Komiteens medlem fra Venstre ønsker å øke bevilgningen på denne posten med 10 mill. kroner.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

854

Tiltak i barne- og ungdomsvernet

21

Spesielle driftsutgifter, forhøyes med

26 300 000

fra kr 38 093 000 til kr 64 393 000"

12.6.2 Post 64 Tilskot ved busetjing av einslege mindreårige asylsøkjarar og flyktningar, overslagsløyving

Samandrag

Kommuner som bosetter enslige mindreårige asylsøkere, flyktninger og/eller enslige mindreårige personer med opphold på humanitært grunnlag, mottar et særskilt tilskudd som i 2009 er på 115 850 kroner pr. person pr. år. Tilskuddet differensieres etter bosettingstidspunkt i bosettingsåret. Tilskuddet utbetales til og med det året personen fyller 20 år. Tilskuddet utbetales i tillegg til det ordinære integreringstilskuddet over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett. Målet med ordningen er å bidra til at enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger kan bosettes så raskt som mulig.

Det er utfordringer knyttet til bosetting av denne gruppen i kommunene. Enslige mindreårige har også utgjort en økende andel av nye asylankomster i den senere tiden. Det er svært viktig å sikre rask og god bosetting av denne gruppen i landets kommuner. Regjeringen ønsker derfor å styrke tilskuddsordningen til kommunene for bosetting av enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger i 2009. Det foreslås et engangstilskudd på 100 000 kroner pr. bosatte person i denne gruppen som en midlertidig styrking i 2009. Beløpet utbetales i sin helhet for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger som bosettes i 2009. Engangstilskuddet kommer i tillegg til den ordinære tilskuddssatsen på denne posten. Tilskuddet utbetales uavhengig av når på året bosettingen finner sted, mens de øvrige kriteriene for å motta dette ekstra tilskuddet er de samme som kriteriene for det årlige tilskuddet.

Regjeringen legger til grunn at innføringen av et slikt engangstilskudd vil øke bosettingstakten for resten av året.

Bevilgningen på kap. 854 post 64 foreslås økt med 50 mill. kroner i 2009.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

12.6.3 Post 71 Utvikling og opplysningsarbeid mv., kan nyttast under post 50

Samandrag

Det vises til omtalen under post 21. Det foreslås at bevilgningen på kap. 854 post 71 reduseres med 16,3 mill. kroner mot en tilsvarende økning av kap. 854 post 21.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Kristeleg Folkeparti, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti foreslår ytterligere 10 mill. kroner til tiltak for utsatte barn og til oppfølging av barn i fosterhjem.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 10 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en nedsettelse på 6,3 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

854

Tiltak i barne- og ungdomsvernet

71

Utvikling og opplysningsarbeid mv., kan nyttes under post 50, nedsettes med

6 300 000

fra kr 72 856 000 til kr 66 556 000"