13.13.1 Post 24 Driftsresultat

Samandrag

Uroen i finansmarkedene har gjort det dyrere og vanskeligere å få lån og garantier i det private markedet og GIEK har derfor fått økte rammer for garantivirksomheten, jf. St.prp. nr. 30 (2008–2009) og Innst. S. nr. 104 (2008–2009). Søknadsinngangen har økt betraktelig og sakene er ofte mer kompliserte. GIEK må derfor øke bemanningen og benytte seg av mer ekstern konsulenthjelp enn opprinnelig planlagt for å sikre en forsvarlig saksbehandling.

På dette grunnlag foreslås det at rammen for administrasjonsbudsjettet økes med 6,8 mill. kroner til 59,3 mill. kroner. GIEKs administrasjonsutgifter dekkes inn av premieinntekter fra ordningene. Økningen har ikke budsjettmessige konsekvenser.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

13.13.2 Post 91 Utbetaling iflg. trekkfullmakt – byggelånsgarantiar til skipsbyggingsindustrien

Samandrag

Trekkfullmakten innebærer at GIEK kan låne midler fra statskassen dersom erstatningsutbetalinger fra byggelånsgarantiordningen overstiger ordningens likviditetsreserver. Finansieringen av GIEKs erstatningsutbetalinger gjennom en trekkfullmakt påvirker ikke GIEKs fordringer som følge av erstatninger. Dersom det foretas trekk i statskassen, forutsettes midlene tilbakebetalt etterfølgende år når fordringen som følge av erstatningen helt eller delvis gjenvinnes og gjennom premieinntektene for ordningen. Trekk i statskassen renteberegnes.

Byggelånsgarantiordningen ble etablert i 2005 og avlaster bankenes risiko i finansiering av byggelån til norske verft, på 50/50-basis. Verftsnæringen møter i dagens situasjon store utfordringer og GIEK har i løpet av 2008 og 2009 vært involvert i konkurser. Det er også usikkerhet knyttet til andre engasjementer GIEK er involvert i. Dersom ett eller flere større prosjekter må erstattes, vil gjeldende trekkfullmakt kunne bli for liten.

På dette grunnlag fremmes forslag om å øke trekkfullmakten med 200 mill. kroner, fra 400 til 600 mill. kroner, jf. forslag til romertallsvedtak.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.