14.1 Kap. 1020 Havforskingsinstituttet

14.1.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Finanskrisen og utfordringene i eksportmarkedene har ført til et betydelig fall i torskeprisene. Dette gir et vesentlig fall i Havforskningsinstituttets inntekter fra forskningsfangst i 2009.

For å bidra til at forskningsaktiviteten i Havforskningsinstituttet i 2009 kan opprettholdes, fremmes det forslag om at bevilgningen på kap. 1020 post 1 økes med 10 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Venstre, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Venstre vil vise til at oppdrett av torsk er en relativt ung næring i Norge, og de miljømessige konsekvensene av denne næringen har fremdeles flere spørsmål enn svar. Skal man klare å gjøre torskeoppdrett til ei bærekraftig og lønnsom næring, må man nå ta noen viktige grep for å forhindre at de mulige negative konsekvensene ved torskeoppdrett ikke står i veien for fremtidig lønnsomhet. Ifølge havressurslova skal "føre-var-prinsippet" være bærende element i forvaltningen av havets ressurser, og akvakulturloven forutsetter at torskeoppdrettsnæringen utvikles innenfor bærekraftige rammer. Siden det er flere spørsmål angående miljøkonsekvensene og bærekraftigheten ved torskeoppdrett enn svar, mener dette medlem at en innføring av torskefjorder og regioninndeling er en fornuftig løsning til man har fått svar på alle spørsmålene. Dette medlem vil derfor bevilge 4 mill. kroner til Havforskningsinstituttet for å starte arbeidet med en faglig utredning om torskeoppdrettsfrie områder, som på sikt skal føre til innføring av nasjonale torskefjorder.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1020

Havforskningsinstituttet

1

Driftsutgifter, forhøyes med

14 000 000

fra kr 286 150 000 til kr 300 150 000"