17.3.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

I forbindelse med etableringen av verneområdene Skardsfjella–Hyllingsdalen, Naustdal–Gjengedal, Ålfotbreen og Smøla foreslås posten økt med 2 mill. kroner til utarbeidelse av forvaltningsplaner, jf. også omtale under kap. 1426 post 1 og 31.

Naturmangfoldlovens ikrafttredelse med tilhørende paragraf om Utvalgte naturtyper forutsetter et grunnlagsarbeid i Artsdatabanken. For å kunne foreta en utvelgelse av naturtyper i 2010 foreslås det en økt bevilgning på 3 mill. kroner for å lage lister over de truede naturtypene.

Samlet foreslås bevilgningen på kap. 1427 post 21 økt med 5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

17.3.2 Post 30 Statlege erverv, bandlegging av friluftsområde

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til det sterke ønsket fra Lillesand Kommune om å kjøpe eiendommen Ytre Tronderøya i Blindleia, og dermed sikre tilgangen for allmennheten til denne flotte delen av kystlandskapet. Dette medlem mener at Regjeringen bør bidra i et spleiselag med kommune og fylkeskommune om dette formålet, og vil avsette 6 mill. kroner til dette i 2009.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 6 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en reduksjon på 6 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1427

Direktoratet for naturforvaltning

30

Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder, kan overføres, forhøyes med

6 000 000

fra kr 34 405 000 til kr 40 405 000"

Komiteens medlem fra Venstre viser til at det er satt av betydelige midler til oppkjøp av strandeiendommer til fordel for allmenn ferdsel. Dette medlem vil på dette grunnlag be Regjeringen prioritere Ytre Tronderøya i Blindleia i den videre disponeringen av disse midlene.

17.3.3 Post 31 Tiltak i friluftsområde

Komiteens medlem fra Venstre vil understreke betydningen av friluftslivet også som et ledd i styrking av folkehelsen og arbeidet for en bærekraftig utvikling. Det er viktig å sikre friluftslivets utfoldelse gjennom arealer for friluftsliv, rettighet for ferdsel, aktiviteter og liknende. Dette medlem vil på denne bakgrunn foreslå å styrke innsatsen innen friluftslivet med 10 mill. kroner utover regjeringens forslag.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1427

Direktoratet for naturforvaltning

31

Tiltak i friluftsområder, kan overføres, forhøyes med

10 000 000

fra kr 57 500 000 til kr 67 500 000"

17.3.4 Post 35 Statleg erverv, nytt skogvern, kan overførast

Samandrag

Bevilgningen under kap. 1427 post 35 foreslås økt med 30 mill. kroner til frivillig vern. Framdriften i skogvernarbeidet har økt betydelig etter 2007, og en rekke frivillig vernområder vil være klare for vedtak i 2009. En økt bevilgning på 30 mill. kroner innebærer at det i inneværende år kan fattes vernevedtak for en del områder som er tilbudt for frivillig vern.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

17.3.5 Post 60 Tilskot til lokalt utviklingsfond

Samandrag

I forbindelse med verneplanen for Naustdal–Gjengedal foreslås det å opprette et næringsfond på 10 mill. kroner til de berørte kommunene. Det foreslås videre bevilget 7 mill. kroner til tiltak for naturbasert reiseliv i forbindelse med verneplanen for Smøla. Totalt foreslås det en økt bevilgning på 17 mill. kroner under kap. 1427 post 60.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

17.3.6 Post 76 Tilskot til informasjons- og kompetansesentre, kan overførast

Samandrag

Det foreslås en økt bevilgning på 4 mill. kroner til arbeidet med å etablere et informasjonssenter for sjøfuglvern på Værlandet. Gjennom kombinasjon av lokalt eierskap, kommersiell drift og offentlig finansiert utstilling skal det utvikles et bærekraftig reiseliv. Dette tiltaket vil også være et element i utviklingen av prosjektet "Kystarven" som får støtte gjennom verdiskapingsprogrammet for naturarven.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.