18.13.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Nye prosjekter på personvernområdet

Personvernkommisjonen har i NOU 2009:1 Individ og samfunn pekt på mange utfordringer som personvernet står overfor eller vil møte framover. Utredningen er nå på høring. Regjeringen har imidlertid funnet det nødvendig allerede nå å foreslå igangsetting av tre nye personvernprosjekter. Prosjektene er knyttet til:

  • Utvidelse av personvernombudsordningen og heving av kunnskapen om personvern, internkontroll og informasjonssikkerhet i norske virksomheter.

  • Styrking av personvernet for elever i grunnskolen. Utfordringene er eksempelvis knyttet til innføring av digitale læringsplattformer, elevenes pc-bruk, kameraovervåkning og bruk av adgangskort.

  • Etablering av en slettehjelpordning for å fjerne uønskede nettytringer/internettkrenkelser. Dersom prosjektet viser seg å få ønsket effekt, vil det bli vurdert etablert som en permanent ordning.

Bevilgningen på posten foreslås økt med 5,1 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon av bevilgningen på kap. 1500 Fornyings- og administrasjonsdepartementet, post 21 Spesielle driftsutgifter.

Overføring av ansvar og arbeidsoppgaver til Forbrukerombudet

Reglene om reservasjon mot telefonmarkedsføring er overført fra personopplysningsloven til markedsføringsloven. Fra 1. juni 2009 flyttes ansvaret for oppfølging av reglene fra Datatilsynet til Forbrukerombudet. Overføringen av ansvaret er på årsbasis beregnet til 0,5 årsverk.

For 2009 foreslås det å overføre 152 000 kroner fra kap. 1570 post 1 til Barne- og likestillingsdepartementets kap. 868 Forbrukerombudet, post 1 Driftsutgifter.

Samlet foreslås det å øke bevilgningen på posten med 4,9 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Venstre, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Venstre er glad for at Regjeringen vil igangsette tre nye personvernprosjekter som oppfølging av personvernkommisjonens innstilling (NOU 2009:1 Individ og samfunn). Dette medlem mener imidlertid oppfølgingen av personvernkommisjonen bør styrkes og utvides gjennom en større bevilgning til Datatilsynet. Dette medlem understreker Datatilsynets viktige rolle i en tid der personvernet blir utfordret på stadig flere områder og i stadig økende omfang. Personvernkommisjonen pekte på mange utfordringer som personvernet står overfor eller vil møte framover. Dette medlem mener særlig det er viktig å heve kunnskap om personvern, styrke personvernet for elever i grunnskolen og etablere en slettehjelpordning for å fjerne uønskede nettytringer/internettkrenkelser. Dette medlem mener også det er viktig å foreta en gjennomgang av alle eksisterende helseregistre med et fokus på personvern. For å gi Datatilsynet mulighet til å følge opp disse prosjektene, foreslår dette medlem å styrke Datatilsynet med 5 mill. kroner.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1570

Datatilsynet

1

Driftsutgifter, forhøyes med

9 948 000

fra kr 27 955 000 til kr 37 903 000"