18.20.1 Post 24 Driftsresultat

Samandrag

Det foreslås en reduksjon av driftsresultatkravet til Statens Pensjonskasse (SPK) med i alt 2,9 mill. kroner som følge av anslagsendringer på underpostene 24.3 Avskrivninger (reduserte avskrivninger med 5,4 mill. kroner) og 24.4 Renter av statens kapital (økte renter med 8,3 mill. kroner).

Post 24.3 Avskrivninger

Oppdatert avskrivningsberegning viser en reduksjon på om lag 5,4 mill. kroner sammenlignet med nivået i saldert budsjett 2009. Dette skyldes i hovedsak to forhold:

  • For sluttførte aktiveringer knyttet til PERFORM (SPKs pensjonsreformprosjekt) benyttes en lavere avskrivningssats (10 pst.) enn hva SPK ordinært benytter (25 pst.).

  • Sluttførte aktiveringer i 2008, som inngår i avskrivningsgrunnlaget for 2009, ble noe lavere forutsatt i saldert budsjett 2009.

Post 24.4 Renter av statens kapital

Oppdatert beregning av renter av statens kapital i 2009 medfører en økning på 8,3 mill. kroner. Dette skyldes i hovedsak at det i renteberegningen i forbindelse med saldert budsjett 2009 ved en feil ikke var tatt hensyn til den betydelige økningen i investeringer under kap. 2470 Statens Pensjonskasse, post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold.

Andre endringer på underpostnivå

Det foreslås videre en økning av bevilgningen på underpost 24.2 Driftskostnader på 19,9 mill. kroner knyttet til følgekostnader ved PERFORM og pensjonsreformen. Følgekostnadene knytter seg i hovedsak til behov for økte ressurser innen IT-drift, samt behov for ressursstyrking innen andre driftsområder. Disse økte kostnadene foreslås dekket inn ved en kombinasjon av økning av driftsinntekter på underpost 24.1 Driftsinntekter på 12,9 mill. kroner og reduksjon av reguleringsfondet på underpost 24.6 Til reguleringsfondet med 7 mill. kroner. Samlet medfører forslagene knyttet til følgekostnadene ingen endring på post 24 Driftsresultat.

Samlet foreslås det at bevilgningen på post 24 økes med 2,9 mill. kroner.

Driftsresultatkravet for forvaltningsbedriften SPK fremkommer med negativt fortegn på utgiftssiden i statsbudsjettet. Forslaget innebærer at driftsresultatkravet for SPK reelt reduseres med 2,9 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.