19.30 Kap. 5605 Renter av kontantbeholdninga i statskassa og andre fordringar

19.30.1 Post 89 (Ny) Garantiprovisjon

Samandrag

I forbindelse med at Det internasjonale valutafondet (IMF) godkjente Islands stabiliseringsprogram 19. november 2008, gikk Norge, Danmark, Finland og Sverige sammen om å love Island et lån på til sammen 2,5 mrd. USD. Norges andel av dette er 675 mill. USD og gis som et lån fra Norges Bank til den islandske sentralbanken, med garanti fra den islandske og den norske staten. Norges Bank skal betale en årlig garantiprovisjon til staten v/Finansdepartementet tilsvarende den delen av renteinntektene som skal gå til dekning av kredittrisiko. Nærmere omtale er gitt i St.prp. nr. 47 (2008–2009) Om fullmakt til å stille statsgaranti for lån fra Norges Bank til Seðlabanki Islands.

I proposisjonen ble det vist til at Finansdepartementet ville komme tilbake med forslag til budsjettmessig oppfølging i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009, herunder eventuell bevilgning til tapsavsetning. De konkrete vilkårene for de nordiske lånene er ennå ikke endelig fastlagt. Det synes imidlertid klart at størrelsen på garantiprovisjonen som staten vil motta, er tilstrekkelig stor til å dekke forventet tap, slik at det ikke er behov for bevilgning til tapsfond.

Lånet vil bli utbetalt i fire like store deler (transjer). Det legges til grunn at første transje utbetales i løpet av juni 2009, og de to neste i løpet av andre halvår 2009. På denne bakgrunn anslås statens garantiprovisjon for 2009 til om lag 30 mill. norske kroner. Anslaget er usikkert og vil blant annet avhenge av endelig rentesats, tidspunkt for utbetaling av lånetransjene og valutakursen på omvekslingstidspunktet.

Det foreslås på denne bakgrunn å bevilge 30 mill. kroner på kap. 5605 ny post 89 Garantiprovisjon.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.