19.4.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Tiltak for å sikre rekruttering

Det er stor etterspørsel etter likeartet kompetanse i Kredittilsynet og hos tilsynsobjektene (banker og forsikringsselskaper mv.). Kredittilsynet har derfor måttet strekke seg lønnsmessig for å kunne rekruttere og beholde personer med tilfredsstillende kompetanse. Særlig gjelder dette aktuarer, matematikere og revisorer. Kredittilsynet er som en konsekvens av dette ikke i stand til å gjennomføre hele den påkrevde bemanningsøkningen som er forutsatt for 2009 innenfor gjeldende budsjettramme. Økt arbeidsbyrde for Kredittilsynet som følge av den pågående uroen i finansmarkedene forsterker behovet for å gjennomføre de planlagte tilsettingene i 2009. Merbehovet for å kunne oppnå den bemanningen som er vurdert som nødvendig i 2009 er anslått til 5 mill. kroner.

IKT-prosjekter

Velfungerende IKT-løsninger bidrar til å effektivisere Kredittilsynets tilsynsarbeid, blant annet fordi innrapporterte data kan nyttiggjøres på en mer effektiv måte til analyseformål og som beslutningsgrunnlag. Det er i den forbindelse behov for å videreutvikle Kredittilsynets datavarehusløsning og system for transaksjonsrapportering i år. I tillegg er det behov for å legge til rette for at flere av tilsynsenhetene kan benytte Altinn i sin rapportering. Merbehovet knyttet til arbeidet med disse effektiviseringstiltakene i 2009 er anslått til 3 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 8 mill. kroner. Utgiftsøkningen dekkes fullt ut av økte inntekter på kap. 5580 Sektoravgifter under Finansdepartementet, post 70 Kredittilsynet, bidrag fra tilsynsenhetene.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Høgre, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til tidligere økte bevilgninger fra Høyre til Kredittilsynet for å styrke kompetansen og overvåkingen av finansmarkedene i en svært krevende periode. Disse medlemmer følger opp med å øke bevilgningen til blant annet rekruttering og øker bevilgningen med 5 mill. kroner utover Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1602

Kredittilsynet

1

Driftsutgifter, forhøyes med

13 000 000

fra kr 247 300 000 til kr 260 300 000"