21.7.1 Post 50 Overføring til Energifondet

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at det til tross for økningen i overføringen til energifondet i Regjeringens krisepakke, fortsatt er behov for ytterligere satsing på energiomlegging. Dette gjelder særlig innen vindkraft hvor Regjeringens håndtering av sertifikatforhorandlingene med Sverige har vært en stor belastning for bransjen. Dette medlem viser til klimaforliket som tallfester reduksjonen av klimagasser til 15–17 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2020 i forhold til referansebanen, når skog er inkludert. Dette krever omfattende tiltak, og gitt den lange responstiden fra tiltak vedtas og iverksettes til faktiske utslippsreduksjoner oppnås, krever det en helt annen handlekraft enn det Regjeringen har vist. Det vil være avgjørende å redusere bruke av fossil energi. Energieffektivisering og økt produksjon av fornybar energi er derfor en viktig nøkkel for å lykkes i klimapolitikken.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 500 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 500 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

50

Overføring til Energifondet, forhøyes med

500 000 000

fra kr 1 781 000 000 til kr 2 281 000 000"

21.7.2 Post 71 (Ny) Tilskot til MET-senter på Karmøy

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre vil peke på enigheten gjennom klimaforliket i forbindelse med behandlingen av St. meld. nr. 34 (2006–2007), jf. Innst. S. nr. 145 (2007–2008) hvor det heter at:

Flertallet er også enig om at det skal lages en nasjonal strategi for kraftproduksjon fra havmøller og andre marine fornybare energikilder.

Disse medlemmer kan ikke se at en slik strategi er presentert for Stortinget. Disse medlemmer vil peke på at Regjeringens somling innenfor satsingen på fornybare energikilder fører til at norske bedrifter kan sakke akterut i utviklingen på dette området. Det svekker også Norges posisjon som en internasjonal pådriver for utviklingen av fornybare energikilder.

Komiteens medlem fra Venstre vil peke på de muligheter som ligger innenfor satsingen på marin energiproduksjon utenfor Karmøy i Rogaland. StatoilHydro har i samarbeid med Lyse og Fred. Olsen hatt ønske om å satse på et teknologisk testanlegg for marin energiproduksjon på Karmøy (MET-senter). For å få til dette har selskapene søkt om 30 mill. kroner fra staten. Dette medlem vil peke på at Regjeringen ikke har kommet selskapene i møte, til tross for at Regjeringen har sagt den skal satse stort på fornybar energiproduksjon offshore. Dette medlem vil peke på at hele satsingen nå står i fare for å bli droppet på grunn av manglende statlig finansiering. Dette medlem vil peke på at et statlig bidrag ville utløst betydelige private investering i teknologiutvikling. Dette medlem vil peke på at dette er nok et eksempel på Regjeringens manglende handlekraft i energipolitikken, og at det ikke er samsvar med det Regjeringen sier den skal gjøre og det Regjeringen faktisk gjør. Dette medlem ønsker å ta i bruk mulighetene innen fornybar energiproduksjon og vil på denne bakgrunn foreslå å bevilge 30 mill. kroner til MET-senteret på Karmøy over en ny post 71.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1825

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

71

(Ny) Tilskudd til MET-senter på Karmøy, bevilges med

30 000 000"