5.13.1 Samandrag

Post 1 Driftsutgifter

Til oppfølging av Regjeringens skogsatsing foreslås 3 nye stillinger ved ambassadene i Brasilia, Luanda og Jakarta, samt 3 nye stillinger i Utenriksdepartementet. Videre har Norad en sentral rolle i å bistå med faglige vurderinger knyttet til skogsatsingen. Utgiftene i denne forbindelse foreslås også dekket under dette kapitlet.

Bevilgningen foreslås økt med 11,2 mill. kroner.

Post 70 Ymse tilskudd, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 5,2 mill. kroner.

Post 71 Internasjonale prosesser og konvensjoner mv., kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 5,2 mill. kroner.

Post 72 Internasjonale miljøprosesser og bærekraftig utvikling, kan overføres

Bevilgningen foreslås redusert med 9 mill. kroner hovedsakelig på bakgrunn av omdisponering til kap. 170 post 72 knyttet til opptrappingsplan til FNs barnefond (UNICEF). I tillegg foreslås bevilgningen redusert ytterligere med 5 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås til sammen redusert med 14 mill. kroner.

Post 73 Klima- og skogsatsingen, kan overføres

Til dekning av utgiftene under post 1 foreslås bevilgningen redusert med 11,2 mill. kroner.

5.13.2 Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at Regjeringen foreslår en økning i bevilgningene til Klima- og skogsatsingen tilsvarende 12 mill. kroner. Det er disse medlemmers generelle mening at utslippsreduserende tiltak bør iverksettes i land hvor kostnadseffektiviteten er størst. Disse medlemmer er imidlertid av den oppfatning at det fremdeles er sentrale problemstillinger og utfordringer knyttet til skogsatsingen som ikke i tilstrekkelig grad er belyst fra Regjeringens side. Disse medlemmer mener at det ikke må skapes insentiver til å iverksette de foreslåtte prosjektene uten at det er tatt tilstrekkelig hensyn til om mekanismene vil virke og hvilke eventuelle uintenderte konsekvenser de vil ha. Disse medlemmer er også skeptiske til om mekanismene vil fungere i autoritære og korrupte regimer og frykter at de vil kunne bli en gylden mulighet for disse regimene til å sikre seg fremtidige inntekter.

Disse medlemmer foreslår å redusere bevilgningen med 5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en reduksjon på 16,2 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

166

Miljø og bærekraftig utvikling mv.

73

Klima- og skogsatsingen, kan overføres, nedsettes med

16 200 000

fra kr 1 475 000 000 til kr 1 458 800 000"