5.3.1 Samandrag

Post 1 Driftsutgifter

Valutakursutviklingen siden høsten 2008 har medført merutgifter for departementets drift. Som følge av dette foreslås driftsbevilgningen økt med 15,2 mill. kroner.

De senere års skjerpede trusselbilde har ført til at Utenriksdepartementet har foretatt en fornyet gjennomgang av sikkerheten for utenrikstjenesten. Gjennomgangen av situasjonen har påvist et betydelig investeringsbehov. For å gjennomføre nødvendige tiltak utover de tiltak som vil kunne dekkes innenfor ordinær bevilgning, foreslås post 1 økt med 10 mill. kroner og post 45 med 25 mill. kroner.

For å styrke bistandsinnsatsen i området de norske styrkene har ansvaret for i Afghanistan, er det foreslått å opprette et dagkontor for sivile rådgivere i Maymaneh. Utgiftene knyttet til dette, inkludert en pansret bil med sjåfør som er nødvendig av hensyn til sikkerhetssituasjonen, beløper seg til 1,8 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås økt med til sammen 27 mill. kroner.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det vises til omtale om sikkerhetstiltak under post 1. Forslaget om en bevilgning på 25 mill. kroner til sikkerhetstiltak dekker større sikringsarbeider og investeringer ved utvalgte ambassader.

5.3.2 Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.