5.6.1 Post 72 Bistand til Afghanistan, kan overførast

Samandrag

Det er behov for budsjettmessig inndekning av forslaget under kap. 140 til sikringsarbeider og investeringer ved utvalgte ambassader og til oppfølging av bistandsinnsatsen i området de norske styrkene har ansvar for.

Bevilgningen foreslås derfor redusert med 16,8 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Venstre, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at Regjeringen gjentatte ganger har lovet å styrke den humanitære bistand i Afghanistan. Senest 7. april 2009 sendte UD ut en pressemelding hvor de slo fast at Afghanistan er et av våre viktigste utenrikspolitiske engasjement. Allikevel velger Regjeringen å kutte i bistanden til Afghanistan med 16,8 mill. kroner under påskudd av at dette er midler som behøves til sikringsarbeid og investeringer ved utvalgte ambassader. Samtidig økes bevilgningene til ILO (post 163.71) med 30 mill. kroner, noe som åpenbart er politisk motivert for å tekkes LO, samtidig som bevilgningene til viktige bistandsområder som næringsutvikling, kvinner og likestilling og helse- og aidstiltak reduseres. Dette medlem er uenig i en slik prioritering og vil derfor omprioritere 30 mill. kroner til ILO til å reversere Regjeringens foreslåtte kutt på 16,8 mill. kroner til bistand til Afghanistan, 3 mill. kroner til næringsutvikling (post 161.70), 9 mill. kroner til kvinner og likestilling (post 168.70) og 1,2 mill. kroner til helse- og aidstiltak (post 169.71).

Dette medlem går på denne bakgrunn mot Regjeringens forslag.

5.6.2 Post 78 Regionløyving for Asia, kan overførast

Samandrag

Bevilgningen foreslås redusert med 6,0 mill. kroner for å dekke utgifter til sikringsarbeider og investeringer ved utvalgte ambassader, jf. forslaget under kap. 140 post 1 Driftsutgifter. I tillegg foreslås bevilgningen redusert med ytterligere 25,8 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås til sammen redusert med 31,8 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.