6.16.1 Post 70 Holocaustsenteret

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har merket seg den anstrengte økonomiske situasjonen til senteret. HL-senteret har i inneværende år vært nødt til å budsjettere med 1,5 mill. kroner i underskudd. Modellen som ble valgt ved etableringen av HL-senteret var den mest ambisiøse og ressurskrevende av de institusjonstyper som eksisterer. Det er mange institusjoner rundt om i verden som har Holocaust og dets ettervirkninger som arbeidsfelt, men det er bare Yad Vasheim i Jerusalem og United States Holocaust Memorial Museum i Washington DC som har forsknings-, dokumentasjons- og undervisningsavdelinger og en stor Hollocaustutstilling.

HL-senteret er derfor i en særklasse både nasjonalt og internasjonalt. Disse medlemmer viser til at det spesielt er husleiekostnadene fra Statsbygg som er tyngende. HL-senteret betaler en flat meterpris på alt areal, og dette er så økonomisk krevende at det fysiske vedlikeholdet av utstillingen blir skadelidene. Disse medlemmer vil påpeke at Stortinget anmodet Regjeringen gjennom Budsjett-innst. S. nr. 12 (2008–2009) om å se på tilskuddsnivået til de enkelte fredssentrene. Disse medlemmer vil også minne om at Norge i inneværende år har fått formannskapet i Holocaust Task Force (ITF). Etter disse medlemmers syn er det av vesentlig betydning at HL-senteret slipper å gå til drastiske nedbemanninger og at vi får på plass den gjennomgangen Stortinget har bedt om.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre legger til grunn at Regjeringen vil komme tilbake til situasjonen for HL-senteret i forbindelse med den ordinære budsjettbehandlingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet foreslår å øke bevilgningen med 1,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 1,5 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

255

Tilskudd til freds- og menneskerettssentre mv.

70

Holocaustsenteret, forhøyes med

1 500 000

fra kr 22 481 000 til kr 23 981 000"

6.16.2 Post 72 Stiftelsen Arkivet

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til at det ikke-kommersielle nettstedet "neveragain.no", som tar i bruk interaktiv film og bredbåndsdistribusjon for å motarbeide krig, grusomheter og undertrykking tidligere i år fikk tilført 150 000 kroner som et engangsbeløp. Denne ekstrabevilgningen er i tråd med merknadene en enstemmig komité stilte seg bak under budsjettbehandlingen for 2009. Disse midlene sikrer driften av nettstedet ut juni måned i år. Disse medlemmer er derfor forundret over at det ikke er tatt høyde for ytterligere bevilgning i Revidert nasjonalbudsjett. Uten nye friske midler stopper nettstedet opp i juli måned.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 0,3 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 0,3 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

255

Tilskudd til freds- og menneskerettssentre mv.

72

Stiftelsen Arkivet, forhøyes med

300 000

fra kr 5 354 000 til kr 5 654 000"

6.16.3 Post 73 Norsk fredssenter

Komiteen ser positivt på de foreliggende planer om å utvikle et felles senter mellom Norsk fredssenter og Nansen Dialog ved Nansenskolen på Lillehammer. Komiteen mener det er viktig å videreføre det arbeid som gjøres i forhold til flyktninger i Norge og deres bidrag til dialog, demokratisk deltakelse og menneskerettigheter i forbindelse med pågående konflikter i flyktningenes respektive hjemland. Komiteen ser det også som positivt med formidling av erfaring fra praktisk arbeid med forsoning og fredsbygging.