6.7.1 Post 64 Tilskot til opplæring av barn og unge asylsøkjarar

Samandrag

Bevilgningen på posten bestemmes av antall barn i asylmottak og omsorgssentre som skal ha grunnopplæring. Saldert budsjett er 188,4 mill. kroner. Det anslås nå at riktig nivå på bevilgningen er 165,1 mill. kroner. Årsaken til reduksjonen er at det er brukt et bedre beregningsgrunnlag enn det som ble lagt til grunn i saldert budsjett for 2009. Bevilgningen foreslås på denne bakgrunn redusert med 23,3 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

6.7.2 Post 70 Tilskot til opplæring av lærlingar og lærekandidatar med spesielle behov

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Regjeringen i budsjettet for 2008 utvidet tilskuddsordningen til også å gjelde lærekandidater og kandidater som er omfattet av forsøksordningen med praksisbrev. Dette medlem har imidlertid merket seg at Regjeringen ikke har økt tilskuddet til ordningen, og foreslår derfor å øke bevilgningen med 2,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 2,5 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

225

Tiltak i grunnopplæringen

70

Tilskudd til opplæring av lærlinger og lærekandidater med spesielle behov, forhøyes med

2 500 000

fra kr 18 698 000 til kr 21 198 000"

6.7.3 Post 71 Tilskot til utvikling av musikk- og kulturskulane

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti ser kulturskolene som en viktig del av den offentlige utdanningen, og som grunnlag for de frivillige musikk- og kulturorganisasjoners virksomhet lokalt. Disse medlemmer har merket seg at departementet i budsjettet for 2009 foreslo å kutte i bevilgningen til utvikling av musikk- og kulturskolene med 1,5 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at de kommunale kulturskolene er svært viktige for å styrke kulturkompetansen hos barn og unge, for deres opplevelse av kunst og kultur, samt for rekruttering av kulturutøvere både til amatørfeltet og til det profesjonelle nivå. Disse medlemmer mener barn og unge skal ha mulighet til å gå på kulturskole uavhengig av foreldrenes økonomi.

Disse medlemmer viser til at kulturskoletilbudet varierer sterkt fra kommune til kommune. Dramatiske budsjettkutt, som følge av dårlig kommuneøkonomi, rammer mange kulturskoler svært hardt. Disse medlemmer viser til at selv om mange skoler har utviklet seg godt, ser en at mange kommuner sliter med å gi skolene gode og helt nødvendige rammevilkår. Disse medlemmer mener det er problematisk at skolene ikke kan ta inn alle som ønsker det, og at et offentlig åpent tilbud dermed virker diskriminerende slik ventelistene gjør i dag. Dette medlem viser til at resultatene fra en spørreundersøkelse Norsk kulturskoleråd har gjennomført blant norske kulturskoleledere i etterkant av den kommunale budsjettbehandlingen for 2009, er alarmerende. Hver fjerde kulturskoleleder karakteriserer budsjettsituasjonen i egen skole som dårlig eller svært dårlig. Undersøkelsen viser at antallet kommuner med over 3 000 kroner som høyeste skolepengesats for en elevplass pr. år, forventes å bli mer enn doblet fra 2008 til 2010. Nesten 30 pst. av kulturskolelederne som har svart i Norsk kulturskoleråds undersøkelse, opplever kulturskolens budsjettsituasjon som dårligere enn for noen år tilbake, mens drøyt 20 pst. sier det samme om situasjonsendringen fra 2008 til 2009. Dette viser at mange opplever en vesentlig forverring av kulturskolens budsjett i de senere år.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 1 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 1 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

225

Tiltak i grunnopplæringen

71

Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene, forhøyes med

1 000 000

fra kr 9 121 000 til kr 10 121 000"

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til forslag fra Kristelig Folkeparti i alternativt statsbudsjett for 2009 om en ny tilskuddsordning for å bidra til flere gratisplasser i de kommunale kulturskolene. Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti foreslo å bevilge 10 mill. kroner til dette formålet. Dette medlem viser videre til Dokument nr. 8:61 (2008–2009) jf. Innst. S. nr. 209 (2008–2009) og forslag fra Kristelig Folkeparti om et styrket og mer likeverdig kulturskoletilbud over hele landet.

6.7.4 Post 79 (Ny) Skulemat i grunnskulen

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at regjeringspartiene har lovet at elevene i grunnskolen skulle få et enkelt skolemåltid dersom de tre partiene fikk flertall. Disse medlemmer konstaterer at de tre partiene fikk slikt flertall, men noe enkelt skolemåltid har ikke kommet noen elever til gode. Isteden ble det i Soria Moria-erklæringen lagt inn en ordning med frukt og grønt.

Disse medlemmer merker seg imidlertid at det eneste Regjeringen har fått til er lovfestet rett til frukt og grønt for halvparten av elevene i grunnskolen. Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet flere ganger tidligere har stemt mot Fremskrittspartiets mange forslag om å sikre alle elever i grunnskolen rett til et lite skolemåltid. Disse medlemmer mener det er viktig at alle elever sikres retten til et enkelt skolemåltid og vil derfor foreslå dette innført som en ordning for alle elever i grunnskolen fra skolestart til høsten.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 80 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 80 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

225

Tiltak i grunnopplæringen

79

(Ny) Skolemat i grunnskolen, bevilges med

80 000 000"

"Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med et enkelt skolemåltid for alle elever i grunnskolen fra skoleåret 2009/2010."

Dersom dette forslaget ikke får flertall, vil disse medlemmer subsidiært foreslå følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen erstatte dagens diskriminerende skolefruktordning og innføre en ordning med skolefrukt for alle elever i grunnskolen."