7.3.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overførast

Samandrag

Riksteatrets inntekter fra salg av billetter og program m.m. blir i 2009 høyere enn tidligere budsjettert. De økte inntektene innebærer også økte driftsutgifter i 2009 på om lag 6 mill. kroner. Merutgiftene dekkes av tilsvarende merinntekter, jf. omtale under kap. 3324 post 2 nedenfor.

Det foreslås at bevilgningen i 2009 under kap. 324 post 21 Spesielle driftsutgifter økes med 6 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Venstre vil understreke betydningen av det frie scenekunstfeltet. De frie sceniske kompaniene er et svært viktig sted for rekruttering og nyskaping, og det er viktig at også lokale og frivillige aktører får være med å bidra til et levende scenekunstfelt. Etter dette medlems mening er det derfor nødvendig å øke basisfinansieringen til det frie feltet. Det bør også være mulig for dem som mottar støtte fra basisfinansieringen å søke ytterligere finansiering, for eksempel fra Norsk kulturråd. Sistnevnte er viktig for å bidra til å styrke infrastrukturen innen det frie feltet, samt muliggjøre større satsinger nasjonalt så vel som internasjonalt. Dette medlem viser for øvrig til Venstres merknader vedrørende frie grupper i forbindelse med behandlingen av scenekunstmeldingen, jf. St.meld. nr. 32 (2007–2008) og Innst. S. nr. 157 (2008–2009).

Dette medlem er videre opptatt av at frie grupper som tidligere har fått offentlig støtte sikres driftsvilkår som muliggjør videre drift. Dette medlem viser i denne forbindelse til behovet hos sceniske kompanier som for eksempel Grusomhetens Teater, som utfører et viktig nybrottsarbeid innen scenekunstfeltet. Dette medlem mener at Regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en egen sak om hvordan det frie scenekunstfeltet kan styrkes og sikres videre vekst.

7.3.2 Post 70 Nasjonale institusjonar

Samandrag

Den Norske Opera & Balletts kostnader i forbindelse med avvikling av institusjonens leieforhold i Folketeaterbygningen i 2008 utgjorde i alt 11,5 mill. kroner. Av dette utgjorde 10 mill. kroner erstatning til gårdeier og 1,5 mill. kroner institusjonens egne utgifter. Ved fastsettelsen av bevilgningen til Den Norske Opera & Ballett for 2008 var det ikke tatt hensyn til disse utgiftene.

Det foreslås at bevilgningen i 2009 under kap. 324 post 70 økes med 3,5 mill. kroner for å dekke deler av disse ekstraordinære utgiftene. Merutgiften dekkes ved tilsvarende utgiftsreduksjon, jf. omtale under kap. 334 post 71 Filmtiltak m.m. nedenfor.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

7.3.3 Post 73 Region- og distriktopera

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti ønsker å styrke fundamentet for den ideelle stiftelsen OscarsborgOperaen i Akershus, og foreslår en ekstra bevilgning på 3 mill. kroner til dette formålet.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 3 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 3 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

324

Scenekunstformål

73

Region- og distriktsopera, forhøyes med

3 000 000

fra kr 43 640 000 til kr 46 640 000"