8.13.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Som følge av blant annet økte vedlikeholdsutgifter for dagens redningshelikoptre ble bevilgningen til redningstjenesten økt i 2008. Denne bevilgningen ble gitt over kap. 455 post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold. På grunnlag av erfaringene så langt og teknisk behov i regnskapsføringen av denne tjenesten foreslås det at 41,6 mill. kroner omdisponeres fra kap. 455 post 45 til kap. 455 post 1, jf. også omtale under kap. 455 post 45.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er kritisk prosessen rundt anskaffelse av nye redningshelikopter. Disse medlemmer stiller spørsmål ved hvorfor nye helikoptre fortsatt ikke er på plass. Videre er disse medlemmer av den oppfatning at dagens Sea King-maskiner ikke vil kunne brukes helt frem til 2020 slik justisministeren hevder.

Disse medlemmer mener det er viktig å få fortgang i prosessen og fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen omstrukturere anskaffelsesprosessen med nye redningshelikoptre til å bli en tidsstyrt prosess som sikrer nye helikoptre innen 2014."

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti er meget bekymret over at anskaffelsen av nye redningshelikoptre trekker ut i tid og mener det i denne situasjonen er viktig å ha fokus på at de dagens helikoptre i mellomtiden utstyres slik at de er i stand til å løse kritiske redningsoppdrag på en tilfredsstillende måte. Ved søk etter savnede personer på hav og land er varmesøkende kameraer et nødvendig hjelpemiddel. Det er slått alarm om kvaliteten på kameraene i de dagens helikoptre og at nye moderne kameraer som er mer følsomme vil kunne finne savnede raskere noe som kan være avgjørende for overlevelse. Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen kommer tilbake til denne saken i statsbudsjettet for 2010 for å opprettholde kvaliteten på redningstjenesten og siden det fortsatt er høyst usikkert når nye redningshelikoptre kan være på plass.

8.13.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

Private selskaper og frivillige redningsorganisasjoner får dekket sine utgifter i forbindelse med redningsaksjoner, herunder refusjon til frivillige hjelpere for innsats i redningstjenesten, forbruk og erstatning av tapt materiell m.m. Det er opp til Hovedredningssentralen å vurdere behovet og omfanget for bistand fra frivillige organisasjoner og private selskap. Kostnadene blir refundert i tråd med retningslinjer fra Justisdepartementet. Satsene for refusjon av utgifter ble oppjustert høsten 2007, jf. St.prp. nr. 1 (2007–2008). Videre har antallet aksjoner økt med 75 pst. fra 1998 til 2008. Det er også en tendens til økt bruk av fly og helikopter i redningsaksjoner. Ovennevnte medfører økte utbetalinger av refusjoner over kap. 455 post 21.

Det foreslås å omdisponere 3,8 mill. kroner fra kap. 450 post 1 til kap. 455 post 21.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

8.13.3 Post 45 Større utstyrskjøp og vedlikehald

Samandrag

Det vises til omtale av forslag om omdisponering knyttet til redningstjenesten under kap. 455 post 1. Det foreslås at 41,6 mill. kroner omdisponeres fra kap. 455 post 45 til kap. 455 post 1.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.