2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, har fått seg forelagt Riksrevisjonens rapport om undersøkelse vedrørende Helse Midt-Norge RHFs gjennomføring av anskaffelsesprosessen og oppfølging av kontraktene om levering av ambulansetjenester.

Komiteen har gjennomgått denne omfattende rapporten, og er godt tilfreds med den grundige gjennomgangen som saken er undergitt av Riksrevisjonen.

Komiteen har merket seg Riksrevisjonens påpekning om at Helse Midt-Norge RHF har handlet i strid med de grunnleggende kravene i regelverket ved sin anskaffelse av ambulansetjenester, og at en hovedårsak synes å være manglende internkontroll.

Komiteen ser i likhet med Riksrevisjonen alvorlig på de mange bruddene på regler for anskaffelser, og særlig sett i forhold til anskaffelsens økonomiske omfang.

Komiteen har merket seg innholdet i statsrådens brev til Riksrevisjonen av 15. mai 2009, og er tilfreds med at Helse- og omsorgsdepartementet i 2009 har pålagt de regionale helseforetakene å gjennomføre ytterligere tiltak for å bedre kvaliteten i anskaffelsesprosessen, og at dette skal følges opp i forbindelse med foretaksmøtene i 2010.

Komiteen mener at dette er forhold som må ha meget høy prioritet i tiden som kommer, slik at tilbyderne for framtiden kan være trygge på at de blir behandlet likt og i tråd med gjeldende regelverk.

Komiteen vil poengtere at en troverdig anbudsprosess er avgjørende viktig for at de riktige tilbyderne kan få oppdragene med å utføre de meget viktige tjenestene som her blir etterspurt.

Komiteens medlem fra Høyre viser til Høyres forslag i Dokument nr. 8:94 (2008–2009) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Irene Sjøli og Inge Lønning om en ny nasjonal helseplan, som skiller bestiller og eierrollen i de regionale helseforetakene, noe som vil bidra til større grad av uavhengighet og økt kompetanse om offentlige anskaffelser.