Sammendrag

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, i samråd med Fornyings- og administrasjonsdepartementet, legger i proposisjonen fram forslag til endringer i

  • lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 26 sjette ledd

  • lov 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv. § 7 nr. 1

  • lov 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere § 11 tredje ledd

I forbindelse med utbrudd av influensa A (H1N1) legger Regjeringen til rette for at kvalifisert og nødvendig personell ved behov kan mobiliseres til arbeid i offentlig helsesektor. Alderspensjonister er i denne sammenheng en aktuell gruppe som kan mobiliseres.

Økt mobilisering kan skje ved at det legges til rette for at disse personene frivillig melder seg til tjeneste. Etter dagens regler kan pensjonen på nærmere vilkår avkortes eller falle bort, og det vil sannsynligvis være mindre interessant for pensjonisten å frivillig melde seg til tjeneste. Som et hensiktsmessig virkemiddel foreslår departementet regler som medfører at løpende alderspensjon likevel ikke avkortes eller faller bort på grunn av arbeidsinntekt i forbindelse med utbrudd av influensa A.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks, og gis virkning fra og med 1. oktober 2009. Pensjonister som har utført arbeid i forbindelse med utbrudd av influensa A fra denne dato, og som ellers fyller vilkårene i framlegget, får ikke avkorting eller bortfall av pensjonen. Virkningstidspunktet er fastsatt på bakgrunn av at enkelte pensjonister allerede frivillig gjør tjeneste i forbindelse med utbrudd av influensa A.

Behovet for ekstrapersonell i helsesektoren antas å være aktuelt i en begrenset periode, slik at lovendringene uansett opphører å gjelde 1. juli 2010.