Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Landbruks- og matdepartementet v/statsråden, datert 18. november 2009

Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Dokument 1 (2009-2010) Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2008. Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Landbruks- og matdepartementets område:

  • 1. På hvilken måte har Bioforsk rapportert til departementet om overskridelser ved diverse innkjøp påpekt av Riksrevisjonen, og hva gjorde statsråden med informasjonen på det tidspunkt den kom frem til departementet?

  • 2. Bioforsk kjøpte i 2008 aksjer i Solrot AS for 60.000 kroner uten forbehold om Stortingets godkjenning. Selskapet er nå under avvikling eller avviklet. Mener statsråden kjøpet av aksjer i Solrot AS representerer forsvarlig forvaltning av felleskapsverdier?

  • 3. Bioforsk har kjøpt aksjer i flere selskaper i 2008. Samlet sett har verdien på aksjene blitt nedskrevet med over en million kroner i kjøpsåret. Hvordan vurderer statsråden statens tap på kort og lang sikt og er det i vurderingen ved kjøp av aksjene foretatt en grundig analyse av den merverdi kjøpene er ment å gi staten ved Bioforsk?

Av hensyn til den videre fremdriften i saken bes det om snarlig svar.