1. Proposisjonens hovedinnhold

1.1 Sammendrag

I proposisjonen er det lagt frem forslag til nye bestemmelser og endringer av bestemmelser i en rekke lover på finansmarkedsområdet.

Det foreslås for det første å regulere adgangen til å tilby betalingstjenester i Norge, herunder å etablere en ny type foretak – betalingsforetak, til gjennomføring av EØS-regler som svarer til de offentligrettslige delene av betalingstjenestedirektivet (2007/64/EF) i norsk rett, samt å lovregulere uformelle verdioverføringssystemer slik som «hawala»-virksomhet og annen pengeoverføringsvirksomhet til land uten en normalt fungerende banksektor (kapittel 2).

Departementet foreslår innstramming i regelverket for shortsalg (kapittel 3).

Videre foreslår departementet endringer i verdipapirhandellovens regler om meldeplikt (kapittel 4).

Det foreslås også enkelte mindre endringer i verdipapirhandelloven knyttet til overføring av prospektkontrollen fra Oslo Børs til Finanstilsynet, og en endring av finanstilsynsloven knyttet til finansiering av prospektkontrollen (kapittel 5).

Det foreslås for øvrig å rette opp enkelte inkurier i verdipapirhandelloven og børsloven (kapittel 6).

Det foreslås ny forskriftshjemmel i revisorloven og i eiendomsmeglingsloven som åpner for at det kan fastsettes nærmere regler om midlertidig tjenesteyting (kapittel 7 og 8).

Finansdepartementet foreslår videre endringer i eiendomsmeglingsloven vedrørende avvikling av eiendomsmeglingsvirksomhet, egenhandel og fagansvarlig (kapittel 9).

Departementet foreslår en hjemmel i revisorloven til ved forskrift eller enkeltvedtak å innskjerpe revisorers og revisjonsselskapers taushetsplikt når det er nødvendig for å oppfylle Norges internasjonale forpliktelser (kapittel 10).

I forsikringsvirksomhetsloven er det foreslått tatt inn en eksplisitt bestemmelse om bruk av kjønn som beregningsfaktor i livsforsikring (kapittel 11).

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til at regjeringens vurderinger og forslag er nærmere omtalt nedenfor i innstillingen og i Prop. 84 L (2009–2010).