Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 2. november 2010

Jeg viser til brev fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 28.10 d.å. om ytterligere korrespondanse mellom Olje- og energidepartementet og Senterpartiet knyttet til fornybarprosjektet, finansiering og organisering.

”Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til avholdt kontrollhøring i saken hvor statsrådene Riis-Johansen og Navarsete bekreftet at all relevant korrespondanse nå var framlagt.

Ifølge TV 2-nyhetene tirsdag 26. oktober kan det foreligge ytterligere korrespondansen mellom OEDs politiske ledelse, herunder politisk rådgiver, og Senterpartiet om forhold rundt fornybarprosjektet. Slik korrespondanse kan være relevant for det videre arbeidet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Har statsrådene forsikret seg om at all epostkorrespondanse i sakens anledning fra samtlige i politisk ledelse, herunder politisk rådgiver, er sendt komiteen?”

Rammen for saken slik den er angitt av komiteen til høringen 26.10 d.å. er spørsmål om statsråd Liv Signe Navarsetes og statsråd Terje Riis-Johansens habilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen stilte meg 23.09 d.å. 10 spørsmål om mitt departements behandling av blant annet konsesjonssøknader fra Eidsiva Energi AS og Troms Kraft AS. Det fremgår av svarene mine til komiteen av 6.10 d.å. at spørsmålene om min habilitet har vært til vurdering i Justisdepartementets lovavdeling. Lovavdelingen konkluderte som kjent med at jeg ikke var inhabil ved behandling av saker der de to kraftselskapene er parter.

I forbindelse med vurderingen av min habilitet ble det også redegjort for statssekretær Sigrid Hjørnegårds befatning med saksforholdene.

Under høringen understreket jeg at jeg har gått gjennom de kilder jeg har hatt tilgang til for å se om det var opplysninger om disse forholdene som jeg ikke hadde fanget opp. Dette gjelder også partiintern epost. Jeg redegjorde også for statssekretær Sigrid Hjørnegårds befatning med saken.

Jeg bekreftet samtidig på direkte spørsmål at alle eposter som har betydning for disse saksforholdene ble oversendt Lovavdelingen på mitt initiativ og offentliggjort umiddelbart etter at svaret ble gitt derfra. Dette gjelder også partiintern epost, som ikke omfattes av regelverket for innsyn.

I brevet spør komiteen ”Har statsrådene forsikret seg om at all epostkorrespondanse i sakens anledning fra samtlige i politisk ledelse, herunder politisk rådgiver, er sendt komiteen?”

Da denne saken ble kjent for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, ble all korrespondanse til statssekretær Hjørnegård og meg selv gjennomgått for å se om noe omhandlet, eller kunne tenkes å omhandle finansieringen av fornybarprosjektet. De delene av korrespondansen som var relevant for dette forholdet, ble redegjort for og oversendt Lovavdelingen.

Komiteen viser i sitt brev av 28.10 til et nyhetsinnslag på TV 2 26.10 som omhandler en epost fra politisk rådgiver i Landbruksdepartementet. Eposten inkluderer en ”hale”, med statssekretær Sigrid Hjørnegård som adressat. Den aktuelle eposten omtaler det såkalte fornybarprosjektet, men har ingen referanser til finansieringen av prosjektet. Derfor ble denne eposten heller ikke funnet relevant i forbindelse med vurderingen av min habilitet.

Komiteen viser også til at det ifølge det omtalte nyhetsinnslaget ”kan foreligge ytterligere korrespondansen mellom OEDs politiske ledelse, herunder politisk rådgiver, og Senterpartiet om forhold rundt fornybarprosjektet. Slik korrespondanse kan være relevant for det videre arbeidet til kontroll- og konstitusjonskomiteen.”

Som redegjort for under høringen har Olje- og energidepartementet lagt fram all relevant korrespondanse vedrørende min habilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet. Politisk rådgiver Ivar Vigdenes ble ikke kjent med pengestøtten fra de to selskapene før Statistisk sentralbyrå offentliggjorde partistøtten 08.09 d.å. Før den tid hadde han ingen befatning med eller kjennskap til hvordan fornybarprosjektet ble finansiert. Partiets tidligere statssekretær og tidligere politisk rådgiver er kontaktet. Begge opplyser at de ikke har hatt noen befatning med spørsmål knyttet til finansieringen av fornybarprosjektet, eller at de har mottatt informasjon ut over det som allerede er redegjort for i brevet til Lovavdelingen.

Jeg mener derfor at all korrespondanse som er knyttet til spørsmålet om min habilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet er kjent for komiteen.